Мобилно меню

4.9074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (54 Votes)

Screenshot 2023 05 22 125336На 21 май Православната църква в Северна Македония откри своя първи храм в юрисдикцията на Сръбската патриаришя: „Св. Злата Мъгленска“ в Загреб, Хърватия. Освещаването беше извършено съвместно от Македонския архиепископ Стефан и Сръбския патриарх Порфирий, в съслужение с още четирима епископи от двете църкви.

Храмът е „първата новопостроена църква в европейската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, се отбелязва в официалното съобщение.

На практика това означава, че Македонската църква смята каноничната юрисдикция на Сръбската патриаршия, която се разпростира и в Хърватия, за част от своята „Европейска епархия“.

Службата в навечерието на освещаването уважи и министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, който след края на богослужението отбеляза, че построяването на македонската църква е израз на „политиката на цялото правителство на Република Хърватия, подкрепяща Македония по нейния европейски път, но също така и по пътя на политическото, икономическо, културно и търговско сътрудничество, което имаме и което е изключително важно“.

252Изграждането на този храм започва през 2014 г., когато митрополит на Загреб е сегашният Сръбски патриарх Порфирий. Тогава той се противопоставя активно на неговото завършване. Сега обаче той определи освещаването като „велик ден за град Загреб, велик ден за тази дивна земя, велик ден за македонския народ, за християните и за Православната църква… Показахме, че имаме единство в Бога, че няма грък и евреин, няма скит и варварин, няма роб и свободен, по думите на великия апостол Павел… Показахме, че можем да загърбим своя егоизъм, своето честолюбие, своето тесногръдие, … за да имаме единство за царството Божие. Ние сме създадени за вечността. Създадени сме така, че с нашия уникален дар, с нашия личен, специфичен печат, с нашата неповторимост, да се съединим с Господ, да се съединим с Христос и това единство се осъществява органично и да се затвърдява в св. Литургия, която се отслужва в осветените с Божията благодат храмове. И днес отслужихме св. Литургия и така показахме, че сме едно в Христа“.

Архиеп. Стефан благодари на хърватските власти за помощта при изграждането на храма в тяхната столица, както и на Римокатолическата църква за подкрепата. Той отбеляза, че „изграждането му не беше никак лесно, но най-голяма заслуга за освещаването има бившият кмет на Загреб Милан Бандич“, който беше награден с орден „Св. Климент Охридски – първа степен“. Именно с негова подкрепа Общинското събрание на Загреб предоставя участък и разрешително за строеж на църквата в непосредствена близост до центъра на хърватската столица.

viber image 2023 05 21 18 54 53 871Съвместното освещаване на храма, който доскоро беше предмет на спор между православните църкви в двете съседни държави, е поредната стъпка, демонстрираща активната дипломация и сближаването между Православната църква в Северна Македония и Сръбската патриаршия, която се съгласи да ѝ предостави църковна независимост и така да сложи край на десетилетната схизма на Църквата в югозападната ни съседка.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxd99 

Разпространяване на статията: