Мобилно меню

4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (7 Votes)

Sobor SPCАрхиерейският събор на Сръбската православна църква взе решение да разпусне своята структура на територията на република Северна Македония, която беше основана през 2002 г. – Православната Охридска архиепископия (ПОА), ръководена от архиеп. Йоан (Вранишковски).

В решението на СПЦ се казва, че Архиерейският събор е отделил „специално внимание на темата за окончателното разрешаване на каноническия статут на архиереите на Православната Охридска архиепископия“ в контекста на възстановеното литургично единство между Сръбската патриаршия и Македонската православна църква – Охридска архиепископия“, както и последвалото решение за предоставяне на томос за автокефалия на тази църква.

Съборът е решил да освободи канонично архиереите на ПОА, „така че те да бъдат интегрирани в синода на Македонската православна църква в съответствие със свещените канони и уставите на нашите две поместни църкви, както и с постигнатото предварително съгласие на синодите на трите църковни структури“.

За този развой на събитията съобщи преди около месец представител на Православната църква в Северна Македония (тук). Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей съобщи тогава, че Св. Синод вече е взел няколко решения за това, как да протече „сливането на Православната Охридска архиепископия (ПОА) и Православната църква на Северна Македония – Охридска архиепископия“, но не разкри повече подробности, освен че се водят преговори и за разпределението на епархиите. 

Каноническа аномалия в ситуацията беше и обстоятелството, че титлата Охридски архиепископ и Скопски митрополит досега носеха двама архиереи – и архиеп. Стефан, и архиеп. Йоан (Вранишковски), който оглавяваше ПОА. И ако до преди година това се дължеше на непризнаването на каноничност на МПЦ, от май 2022 г. положението беше неприемливо.

Не може да не прави впечатление динамичният характер на преодоляването на разкола в Северна Македония предвид обстоятелството, че отношенията между поместната тогава неканонична Македонска църква и сръбската ПОА бяха белязани от силна омраза и взаимни обвинения в изпадане в разкол и безблагодатност. Предстоятелят на ПОА архиеп. Йоан (Вранишковски) прекара дълги години в затвора и беше освободен с големи дипломатически усилия, най-вече от руска страна. Сега той, както и другите трима архиереи на ПОА, стават част от ръководството на новата канонична поместна църква.

По неофициална информация архиеп. Йоан става Крушевско-Демирхисарски митрополит, еп. Давид, досега негов викарий, става викарий на архиеп. Стефан, Брегалнишки епископ Марко (ПОА) става Делчевско-Каменички епископ, а досегашният Положко-Кумановски епископ Йоаким ще бъде Илинденско-Делядровски епископ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxd9q 

Разпространяване на статията: