Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (32 Votes)

Дедо Тимотеј 300x278Св. Синод на Православната църква в Северна Македония прие на свое заседание на 25 април т. г. важни решения за интеграцията на структурите на Православната Охридска архиепископия (Сръбска патриаршия), която е под ръководството на архиепископ Йоан (Вранишковски, преди това Велешки митрополит на МПЦ), към вече каноничната поместна Православна църква в страната. Те обаче ще бъдат оповестени, след като бъдат съгласувани със Сръбската православна църква.

Това съобщи Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей, който е говорител на Църквата на Северна Македония, след края на заседанието. Според него Св. Синод вече е взел няколко решения за сливането на Православната Охридска архиепископия (ПОА) и Православната църква на Северна Македония – Охридска архиепископия, но не разкри повече подробности, освен че се водят преговори и за разпределението на епархиите. Той съобщи също, че решенията на това заседание са се вземали с пълно единодушие.

Конкретните стъпки ще бъдат оповестени след Събора на Сръбската православна църква, който ще се проведе в средата на м. май. В Църквата на Северна Македония разчитат, че по време на този събор ще се случи „пълна интеграция на Охридската архиепископия“.

Митр. Тимотей заяви също, че административното название на Православната църква в Северна Македония остава „Македонска православна църква – Охридска архиепископия“, „… независимо от това кой и как иска да ни нарича“. „По тази тема в синода няма разногласия“, добави той. Въпросът му беше зададен на фона на петиция сред християните в Северна Македония, които настояват официалното название на тяхната църква да остане МПЦ – Охридска архиепископия, а не „Православна църква в Северна Македония“ или само „Охридска архиепископия“, или дори „Скопска църква“, с каквито имена ги наричат други поместни църкви. Припомняме, че Св. Синод на Българската православна църква я призна с името „Православна църква в Северна Македония“ с уточнението, че това е временно наименование, докато се постигне общоправославно съгласие. С това име я нарича и Румънската патриаршия. Вселенската патриаршия прие в евхаристийно общение поместната църква в Северна Македония с името „Охридска архиепископия“ с уточнението, че юрисдикцията ѝ се простира само на територията на страната. Това е името, което използва официално и Гръцката църква.

Завършването на интеграционния процес ще означава и формално закриване на ПОА в Северна Македония.

Днес Православната църква на Северна Македония има осем епархии в страната и четири в диаспора. От своя страна ПОА е основана от Сръбската църква през 2002 г. и неин ръководител беше Охридският архиепископ Йоан (Вранишковски), който дълги години лежа в затвор с обвинения за злоупотреби, а всъщност заради религиозната си дейност. ПОА има сега четирима архиереи, като за тях вероятно ще бъдат създадени нови епархии, които те да оглавят.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx9rp 

Разпространяване на статията: