Мобилно меню

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

5928Московският църковен съд реши да лиши от свещенически сан отец Йоан Ковал, клирик на храма „Св. апостол Андрей“ в Люблино, за това, че самоволно е променил текста на молитвата „За Светата Рус“. Присъдата ще влезе в сила след одобрение от правоправещия архиерей (Московския патриарх Кирил). Това съобщи за РИА Новости прот. Владислав Ципин, заместник-председател на Епархийския съд в Москва.

„Решението на съда беше да отстрани Ковал от свещеническо служение. То беше мотивирано с неподчинение на свещеноначалието с позоваване на Апостолско правило 25, в което наред с други тежки грехове се споменава и престъпването на клетва. Подтекстът е, че ръкоположеният за свещеник полага клетва, в която обещава да се подчинява стриктно на заповедите на свещеноначалието“, обясни действията си свещ. Ципин. По думите му отец Йоан отказва да признае вината си.

Свещ. Владислав Ципин каза, че о. Йоан Ковал е бил помолен да чете молитвата в установената формулировка и от други свещеници с по-висок ранг. По думите му той е отказал да го направи. Това според московския църковен съд е сметнато за достатъчно основание той да бъде низвергнат.

В началото на февруари т. г. отец Йоан Ковал беше поставен под запрещение „до приключване на разглеждането на неговия случай от Дисциплинарната комисия на Епархийския съвет в Москва“. Тя се сезира по „донос от страна на енориашите на тази църква, на които не им е харесал фактът, че свещеникът в молитвата „за Светата Рус“ е заменил думата „победа“ с думата „мир“ (виж тук): Вместо да казва „возстани, Боже, в помощ людем Твоим и подажд нам силою Твоею победу“, той се е молил „подажд нам силою Твоею мир“. По неофициална информация доносът е бил подаден от иподякон, който е помагал в служението на свещеника.

Случаят на отец Йоан Ковал, освен че е трагичен за Църквата, показва разликата с много „миротворци“ извън Русия.

За призиви за мир и молитва за мир в Русия преследват хора като врагове на режима. Наказанието за това може да е дори затвор. В Русия за мир призовават наистина миролюбците и християните, които не се страхуват да поемат по пътя на изповедничеството. За тях Христос казва: „Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии“. В същото време извън Русия хората, които харесват идеологията на Путин и оправдават войната, се обявяват „за мир и неутралитет“. Лишаването от сан на о. Ковал, седемгодишната присъда на Михаил Симонов и други подобни случаи ясно показват, че не става дума за един и същи „мир“, а за злоупотреба с думата, която цели да скрие помислите на сърцата. За такива псалмопевецът казва: „с ближните си говорят за мир, а на сърце имат зло“ (Пс. 27:3).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx6qy 

Разпространяване на статията: