Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (117 Votes)

na foto zliva na pravo petro guben sergij galushko roman kondratyuk 1024x768Бившият Кировградски митрополит Йоасаф (Губен) от УПЦ, както и секретарят на епархията прот. Роман Кондратюк, бяха осъдени на три години затвор с двугодишен изпитателен срок от Кропивницкия районен съд. Те са обвинени в разпалване на ненавист на религиозна основа и в оправдаване на руската окупация на южните и източните украински територии. Те са вършили това с помощта на писмени материали, руски книги и устни указания към подопечните им свещеници. Според обвинителния акт митр. Йоасаф е бил в тясното обкръжение на Московския патр. Кирил и е изпълнявал неговите нареждания да възпита сред християните в епархията си настроения в подкрепа на руската окупация и неприязън към украинската държава и нейните действия в защита на суверенитета ѝ. Той е вършил това, като е представял проруската си дейност като защита на каноничната Църква в Украйна, а вносът на руска литература по тази тема в епархията му се е увеличил особено през 2021 г., в годината преди руското нахлуване.

„Разбирате ли причинно-следствената връзка, свързана с Вашите действия по отношение на разпространението на тези книги?“, е попитал съдията Сергей Ожог обиняемите клирици. Бившият Кировградски митрополит е отговорил лаконично: „Признавам вината си и няма да кажа нищо повече“.

Митр. Йосаф и секретарят на Кировоградска епархия бяха осъдени по ч. 2 на чл. 28 и ч. 1 на чл. 161 от Наказателния кодекс на Украйна (нарушаване на равенството на гражданите в зависимост от тяхната расова, национална, регионална принадлежност, религиозни убеждения, увреждане и на други основания, извършено от група лица по предварителен заговор).

Двамата няма да излежават ефективно присъдата, но ще трябва да се явяват периодично за регистрация в органите по пробация.

Защитата им може в тридесетдневен срок да обжалва присъдата.

Митр. Йоасаф беше освободен от митрополитския си пост през ноември 2022 г., като тогава Св. Синод на УПЦ се мотивира с влошеното му здраве. По същото време беше сменено ръководството на още две епархии – в Сумска област и в Харковска област, тъй като техните митрополити избягаха в Русия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dx8pu 

Разпространяване на статията: