Мобилно меню

1.2947368421053 1 1 1 1 1 Rating 1.29 (95 Votes)

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде укази, с които лично поставя под запрещение (забрана да служат) двама свещеници.

319Първият е прот. Андрей Кордочкин, който от дълги години служи в Испания (като свещенослужител в катедралния храм на Испанско-португалската епархия на РПЦ в Мадрид и до 25 август 2022 г. беше секретар на епархията). О. Андрей е известен с ясната си антивоенна позиция, за която той открито говори както в социалните медии, така и в пресата. Срещу него е постъпил донос в Московска патриаршия от „възмутени енориаши“.

339Вторият е о. Йоан Ковал, свещеник в храма „Св. Андрей Първозвани“ в Люблино, който не е известен, нито е имал публични изказвания. Причината за решението е, че свещеникът е променил една дума в „Молитвата за Светата Рус“, изпратена за задължително четене във всички руски църкви. О. Йоан по време на служба е заменял думата „победа“ с думата „мир“. Вместо да казва „возстани, Боже, в помощ людем Твоим и подажд нам силою Твоею победу“, той се е молил „подажд нам силою Твоею мир“.

От него са се оплакали писмено енориаши, на които тази молитва не се е харесала.

В решението за запрещението се казва, че свещеникът е обвинен в „самочиние“. Забранено му е да извършва богослужения „до приключване на разглеждането на неговия случай от Дисциплинарната комисия на Епархийския съвет на Москва“.

Публицистът и богослов Сергей Чапнин коментира указите така: „Ден след като отпразнува четиринадесетата годишнина от интронизацията си патр. Кирил взе редица изключително сурови решения, които ясно показват, че е решил да започне нов и още по-страшен етап в историята на Московска патриаршия. Иска ми се да греша, но това изглежда като начало на „големия терор“. Разликата е в това, че разправата с духовниците започва не от тайните служби, не от външни сили, а от самия патриарх и верните му църковни чиновници. За съжаление е съвсем предвидимо, че махалото на репресиите ще се разгърне. По-голямата част от епископата и духовенството са уплашени и мълчат. Но все още има малцина, които са готови да се противопоставят на лъжите и безумието. Именно с тях започва разправата“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3f98 

Разпространяване на статията: