Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

357Със синодно решение Вселенският патриарх Вартоломей отстрани от Патриаршията великия архимандрит Агатангел (Сискос). В официалното съобщение се казва:

„Св. Синод на Вселенска патриаршия заседава на 25 април под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей, който е запознал архиереите с проблема с великия архимандрит на Патриаршията Агатангел (Сискос). След обсъждане и предвид дискредитацията на институцията на Вселенската патриаршия от случилото се, беше взето решение да се сложи край на служението на горепосочения духовник във Фенер“.

Архим. Агатангел (Сискос) е обвинен в кражба на джобен часовник на стойност над 20 хиляди евро от антикварен магазин в Истанбул. Часовникът е бил изработен за колекция през 1800 г. по поръчка на султанския двор. Видео с кражбата от камерите на магазина беше разпространено в турските медии и компрометира силно Вселенска патриаршия.

Архим. Агатангел беше близък сътрудник на патр. Вартоломей, а заради заеманите от него отговорни длъжности – главен библиотекар на Патриаршеската библиотека и пазител на архива, той имаше достъп до големи ценности. Патр. Вартоломей го постави под запрещение, т. е. забрана да служи, а сега го отстрани от всички длъжности във Фенер. Досега длъжността му помогна да е извън ареста на турската полиция, но сега не се знае как ще процедира обвинението.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxx4p 

Разпространяване на статията: