Мобилно меню

4.8505747126437 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (87 Votes)

Нетуно 1Членовете на Българската православна църковна община в Рим и околностите се събраха за богослуженията в дните от Страстната седмица и за посрещането на светлото Христово Възкресение. Прот. доц. д-р Иван Иванов, председател на църковното настоятелство, отслужи полагащите се чинопоследования.

На Велики четвъртък о. Иван събра пасомите си в параклиса, предоставен на българските богомолци в манастира „Санта Мария Горети“ в Нетуно. Отслужени бяха св. Литургия, Велик маслосвет и последованието на Дванадесетте евангелия на страданията Христови.

Колеферо 1На Велики петък богослуженията продължиха в храма „Санта Барбара“ в Колеферо.

Мнозинството българи от този регион на Рим участваха духовно в страданията Христови и пяха на Христовото опело, като се поклониха символично на гроба Господен. За благоукрасяването на богослужбите много от българите, под ръководството на о. Иван, се бяха подготвили да изпълнят „Надгробен плач“.

Рим полунощница 6На Велика събота, в пасхалната нощ, по време на последованието на Пасхалната полунощница и утринна, беше възвестено славното Христово Възкресение. На богослуженията в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“ в Рим се стекоха българи от италианската столица и околностите, от мисиите в Колеферо, Анцио и Нетуно, както и от други места на Италия и от България, за да отпразнуват най-светлия празник Възкресение Христово.

На богослужението присъства и г-н Богдан Паташев, посланик на Р. България при Светия престол и Малтийския орден, както и монс. Яромир Задрапа, официален представител на Папския дикастерий за насърчаване на християнското единство към Ватикана.

Рим Литургия 3На празничната св. Литургия много от богомолците се причастиха с Тялото и Кръвта Христови. На Пасхалната вечерна, след литургията, евангелското четиво беше прочетено на старогръцки, латински, еврейски, италиански, английски, руски, немски, френски и на български език. По стара традиция беше направено т. нар. „христосване“ между свещеника и всички присъстващи.

Прот. Иван Иванов прочете пасхалната проповед на св. Йоан Златоуст и Патриаршеското и синодално послание за Пасха. Присъстващите бяха поздравени и с пасхално послание от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Рим Литургия 4

viber image 2023 04 18 20 11 36 716


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxaa6 

Разпространяване на статията: