Мобилно меню

4.9329608938547 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (179 Votes)

photo 2023 04 13 10 56 26 768x1024На Велики четвъртък Киевският митрополит Онуфрий (УПЦ), в съслужение с други украински архиереи, освети първото св. Миро, което УПЦ вари самостоятелно. Мироваренето започна на Велики понеделник, в началото на Страстната седмица, в резиденцията на митр. Онуфрий в манастира „Св. Пантелеймон“ в Теофания, където беше пригодена специална пещ. Самостоятелното освещаване на св. Миро от УПЦ се смята за една от характеристиките на автокефалната поместна църква. Досега УПЦ получаваше св. Миро от Московска патриаршия, но след поместния събор в Теофания през месец май м. г. йерарсите на тази църква обявиха самостоятелност от Руската патриаршия. Мироваренето символично подчертава тази църковна самостойност.

Елеят за мироваренето е бил предоставен от светогорския манастир „Дохиар“, с който митр. Онуфрий поддържа близки отношения, и от Ватопедския манастир, „като по този начин тези два атонски манастира участваха в подготовката за нашето мироварене“, се казва в репортаж за мироваренето, публикуван в Диалог.тут:

„Всички необходими съставки бяха подготвени през Кръстопоклонната седмица от Великия пост. На Кръстопоклонна неделя (в средата на св. Четиридесетница) всяка от съставките беше смляна до прахообразно състояние; те бяха изсипани в отделни съдове с горещ зехтин. Елеят беше донесен от Светата планина Атон. Маслините са отглеждани в манастира „Дохиар“, а са пресовани в манастира „Ватопед“. И така, двата манастира на Атон участваха в приготвянето на нашето миро“.

Мирото беше осветено на Велики четвъртък в храма „Св. Пантелеймон“, където беше пренесено от резиденцията на митр. Онуфрий. Той вложи в мирото на УПЦ част от „св. Миро, предоставено от другите поместни православни църкви“, без да се уточнява кои поместни църкви са дали св. Миро.

Решението на Събора на УПЦ в Теофания от 27 май 2022 г. да обяви църковна независимост от Москва се подлага на съмнение от украинските власти. В църковен план ръководството на УПЦ не е изпратило уведомителни писма до предстоятелите на поместните православни църкви, с които да ги информира за новия статут на тази църква. В резултат нито една поместна църква не споменава митр. Онуфрий като предстоятел на автокефална църква, но негласно продължават да смятат УПЦ за част от Московска патриаршия. Това е и позицията на Руската църква, която не санкционира с официални решения едностранното обявяване на независимост от страна на УПЦ, но продължава да смята украинските епархии за част от РПЦ.

Въпреки това актът на мироваренето в Киев се оцени днес отрицателно от руските църковни пропагандисти, но не получи коментар на по-високо равнище. Така например, „африканският мисионер“ свещ. Георги Максимов коментира в своя личен канал, че „самочинното варене на миро беше последното нещо, което все още не бяха направили в УПЦ… И то щяха да го направят в Киево-Печерската лавра! За мен е очевидно, че Господ допусна нападението над Киево-Печерската лавра, за да предотврати оскверняването на тази светиня от „теофанизацията“ на УПЦ. Те планираха да варят самоволно миро там – това е последният открит жест на разкола“.

Реакциите в официалните руски медии обаче за това събитие са сдържани. ТАСС, например, подчертава, че това е първото мироварене в Украйна след 1917 г., когато „тази традиция е била прекъсната“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxpuu 

Разпространяване на статията: