Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)

nkНа 10 март 2023 г. Националният исторически и културен музей „Киево-Печерска лавра“ изпрати писмо до църковното ръководство на Киево-Печерската лавра, с което го уведомява, че договорът за наем, сключен през 2013 г., ще бъде прекратен на 29 март 2023 г. В съответствие с това администрацията изисква всички помещения, предадени на манастира по силата на посочения договор, да бъдат освободени.

Това решение предизвика разгорещен дебат както в църковните среди, така и в цялото украинско общество. Повечето от коментарите, направени от държавни служители, политици, депутати и учени обаче почти не засягат въпроса за бъдещето на Киевската духовна академия и семинария, която се намира на територията на манастира „Киевска пещера“ вече повече от тридесет години. За тях не се говори и в обръщението на Св. Синод на УПЦ, което е посветено на монашеското братство в лаврата.

Днес Киевската духовна академия и семинария е основното учебно заведение на Украинската православна църква. Семинарията е открита през 1989 г., след честването на хилядагодишнината от покръстването на Рус през 1988 г., когато съветското правителство смекчава атеистичната си политика и сградите в лаврата са частично предадени на църквата. През 1992 г. е възстановена и Киевската духовна академия. Така от 1989 г. насам Киевската духовна академия и семинария се намират на територията на Киево-Печерската лавра.

Киевската духовна академия е независима институция и действа като висше богословско учебно заведение, пряко подчинено на предстоятеля на Украинската православна църква. В момента повече от 250 студенти се обучават в редовна форма на обучение в Киевската духовна академия в бакалавърска, магистърска и докторска степен. Повече от 500 студенти са записани в сектора на задочното обучение. В Академията работят около 100 преподаватели и служители. 

В обръщение на ректора на Киевската духовна академия Белгородски епископ Силвестър се отбелязва, че учебните заведения не са получавали никакви забележки от страна на държавата за неспазване на договора по стопанисване на предадените сгради, каквато е заявената причина за прекратяване на договора с братството на Киево-Печерската лавра. По-конкретно той заявява:

„Ако Киевската духовна академия загуби правото да ползва сградите и съоръженията на територията на Киево-Печерската лавра, това неминуемо ще доведе до прекратяване на учебния процес, тъй като няма къде да се преместим. Така една от водещите богословски образователни институции в Украйна, която има повече от четиристотингодишна история, може да престане да съществува.

Бих искал още веднъж да подчертая, че Киевската духовна академия поддържа всички тези сгради за своя сметка. Тези сгради не са сакрални постройки. В исторически план те са принадлежали към комплекса от сгради на Двора за гости на Лаврата (там е имало търговски помещения и хотели за поклонници).

Решението за прекратяване на договора за наем от страна на Органа за опазване на околната среда е мотивирано с констатираните нарушения при използването на сградите, предадени на манастира. В същото време в Киевската духовна академия не са постъпвали документи, които да показват дали такива нарушения са били установени в сгради 63, 64, 55 и 60. Ако има такива нарушения, ние сме готови да ги отстраним в сътрудничество с Националния историко-културен музей (това е статусът на Киевопечерската лавра в държавните документи, бел. ред.), а в бъдеще сме готови да поемем отговорност за правилното използване на тези помещения и да окажем подкрепа за това, включително в правната област.

Преподавателите и учителите на Киевската духовна академия са патриоти на Украйна. След началото на руската военна агресия срещу Украйна Киевската духовна академия редовно оказваше помощ на нуждаещите се, бежанците и вътрешно разселените лица. Оказвахме помощ и на Силите за териториална отбрана на Киев и Въоръжените сили на Украйна (с храна, лекарства и др.). Днес роднини и приятели на много от нашите студенти защитават Украйна във Въоръжените сили на Украйна. Сред защитниците на Украйна на фронта са и възпитаници на Академията от предишни години. По време на богослуженията духовниците от Академията постоянно отправят молитви за Украйна и нейната победа…

Обръщайки се към широката общественост, ние споделяме болката на сърцата си. Една образователна институция с дълги и славни традиции може да умре пред очите ни. Затова призовавам украинските държавни органи, украинското и световното общество и всички, които се грижат за това, да предотвратят изчезването на Киевската духовна академия“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dahyc 

Разпространяване на статията: