Мобилно меню

4.8315789473684 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (95 Votes)

812Украинското правителство даде срок на монасите от УПЦ да напуснат Киево-Печерската лавра до края на месец март. Това стана с решение на властите от 10 март т. г., според което договорът за ползване на Киево-Печерската лавра от страна на УПЦ се прекратява, смятано от 29 март 2023 г. Като последица монасите от УПЦ трябва да напуснат лаврата.

От ръководството на УПЦ съобщиха, че на 20 март т. г. са получили още едно писмо от ръководството на националния музей „Печерска лавра“, в което се казва, че се спира достъпът на УПЦ до Близките и Далечните пещери; църквите „Въздвижение на Честнѝя Кръст“, „Зачатие на св. Анна“ и „Събор на всички Печерски светии“ (Топлата църква).

В официална позиция на Св. Синод на УПЦ под ръководството на Киевския митр. Онуфрий по случая се казва, че властите са предложили някакъв „компромис“ за разрешаване на ситуацията, който УПЦ не е приела:

„Ние, вярващите от нашата Украинска православна църква, сме обединени от общата цел да запазим Украйна. И всеки от нас, като съвестен гражданин на родната си страна, организира по най-добрия начин защитата ѝ: нашите хора извършват всякакъв вид доброволчески труд, дават подслон на разселени хора, безкористно и искрено помагат по всякакъв начин. Благодарение на вас, скъпи братя и сестри, нашата църква е направила много: стотици тонове хуманитарна помощ и значителна финансова подкрепа са намерили своето реално необходимо предназначение. Хиляди вярващи от Украинската православна църква, сред които са и енориаши на Киево-Печерската лавра „Св. Успение Богородично“, носят подвига на самоотбраната на фронта, гледайки в очите смъртта всяка минута. А какво правят нашите чиновници? Презират и рушат светините, опитват се по всякакъв начин да сплашат нас, православните, да ни убедят да направим някакъв „компромис“ и в резултат просто да ни унищожат“.

Не става ясно какъв е предложеният от държавата компромис.

Поводът за непродължаването на договора е определен от властта като „установени неправомерни действия при стопанисването на историческите сгради от страна на УПЦ“. Причината е липсата на доверие към епископата на УПЦ и в частност към ръководството на лаврата, което въпреки заявявената позиция на УПЦ, осъждаща руската военна инвазия, се смята за проруски настроено. Според украинското Министерство на културата монасите могат да останат в лаврата, ако преминат под ръководството на автокефалната Православна църква на Украйна под ръководството на митр. Епифаний (Думенко).

1129778 1 w 570Неофициално условие за преговори с властта за статута на лаврата е била оставката на Вишгородския митр. Павел (Лебед), игумен на лаврата, който от 1 декември 2022 г. е в списъка на шестнадесетте санкционирани украински духовници, обвинени в колаборационизъм. Митр. Павел, който е дългогодишен игумен на историческия манастир, отказа да се оттегли. Въпреки че е силно компрометиран духовник, който заради страстта си към луксозните автомобили е известен с народното прозвище „Паша Мерцедеса“, на него в момента УПЦ възлага задачата да защитава правата на монашеското братство пред властите. Неговата фигура е крайно неподходяща за преговори в настоящия момент, но въпреки това той беше включен в делегацията на Св. Синод, която поиска на 20 март да бъде приета извънредно за разговори от президента Владимир Зеленски. 

5259Такава среща им беше отказана, официално с мотива, че не е предвидена в работния график на президента, а неофициално поради присъствието в делегацията на митрополитите Павел (Лебед), Борисполски Антоний (Паканич) и Запорожки Лука, които са в списъка на санкционираните лица. Тогава митрополитите начело с главата на УПЦ два часа стояха пред президентството в очакване президент Зеленски да се смили и да ги приеме, но искането им беше демонстративно пренебрегнато.

Игуменът на лаврата митр. Павел нееднократно заяви, че православните монаси от УПЦ няма да могат да напуснат Киево-Печерската лавра до 29 март въпреки ултиматума на правителството. „Дадоха ни две седмици срок да напуснем. Няма да можем да направим това под никакъв предлог, защото в продължение на тридесет и пет години братята са направили всичко за подобряване на живота на манастира и поклонниците и просто няма къде да изнесем всичко, а и не възнамеряваме да оставяме нищо“.

В същото време според украински медии в последния месец от лаврата се изнасяли камиони с опаковани кашони, за които няма яснота какво съдържат.

Московският патр. Кирил, който от началото на войната в Украйна не вдига телефона на Киевския митр. Онуфрий, сега публично се застъпи за „правата на каноничното православие, които се нарушават от киевския режим“.

Римският папа Франциск също отправи апел по време на своята аудиенция от 15 март да бъдат „уважавани религиозните обекти в Украйна“. Морфоският митр. Неофит от Кипър заяви, че този акт на украинското правителство е сравним с решението на Ердоган да превърне „Света Софѝя“ в джамия и че „в Украйна се унищожава православието“. На сайта на Видинска митрополия е поместено обръщение на монаси и монахини от България, които също „се застъпват за православието в Украйна“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dahff 

Разпространяване на статията: