Мобилно меню

4.9276018099548 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (221 Votes)

 129017493 tass 57383422 1Днес Международният наказателен съд в Хага обвини във военни престъпления Путин и детския омбудсман към президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова. За двамата е издадена заповед за арест. Обвинението е за депортирането на хиляди украински деца в Русия и задържането им в лагери или предаването им на руски семейства, което в условията на война се смята за военно престъпление.

Мария Лвова-Белова е съпруга на свещеник, който е ръкоположен през 2019 г. Това е годината, когато жена му става член на партия „Единна Русия“ и веднага е избрана за член на президиума на партията.

Преди това Мария Лвова-Белова оглавява фондация в Пенза за грижи за инвалиди и хора в напреднала възраст. Демонстрира голяма активност, широко отразявана от медиите – поема попечителство над повече от десет деца-инвалиди, извършва масови кръщения на болни деца, на които става кръстница. Открива центрове за грижи за инвалиди, събира дарения. Самата тя има пет деца и още толкова осиновени. В местната преса от домовете за инвалиди постъпват срещу нея сигнали за злоупотреби, за оформяне на заеми на името на болните, с които разполага нейната фондация, но те остават без разследване. Обвиняват я и в грубо отношение към децата, с които общува само когато идват медии и спонсори, в често приемане на деца-сираци в дома си с обещания за осиновяване, след което те са връщани обратно в сиропиталищата и др. Тя създава обаче силен медиен образ на млад лидер, а приемането на църковен сан от съпруга ѝ, до този момент програмист по професия, допринася за имиджа ѝ на църковен благотворител.

В края на 2021 г. е избрана от президента Путин за омбудсман по правата на детето, където заменя предишния омбудсман Анна Кузнецова, също жена на свещеник.

За извеждането на украински деца от окупираните от руските войски територии започна да се съобщава още в началото на войната. Първоначално руската страна твърдеше, че става дума само деца-сираци, трайно настанени в домове, които се извеждат в Русия и дават за осиновяване на семейства, предимно в Далечния Изток.

На 8 март 2022 г. вестник Le Monde публикува отворено писмо от колектив от интелектуалци и детски психиатри: „Депортирането на украински деца в Русия има признаци на геноцид“. Наред с други неща, в писмото се отбелязва, че „принудителното разселване на малолетни в Русия е част от проекта на Владимир Путин за изкореняване на украинската идентичност и нация“.

На 13 април детският омбудсман Мария Лвова-Белова заявява на Общоруския форум „Да живееш и да се възпитаваш в семейство“, че е важно децата без родители от Луганската и Донецката народни републики да бъдат настанени в руски семейства. През юли стана известно, че 108 деца на възраст от 5 до 16 години, изведени от сиропиталища в ДНР в Русия, са настанени в осиновителни семейства в Москва, Московска, Воронежка, Калужска и Тулска област, както и в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Всички деца получиха руско гражданство по опростена процедура. Към 8 август с. г., по данни на Лвова-Белова, около 400 деца сираци от ЛНР могат да бъдат осиновени от семейства от 11 руски области. Според омбудсмана това са само деца, които са живели дълго време в сиропиталища.

На 30 май руският президент Путин опрости издаването на руско гражданство на украински сираци. Украинското министерство на външните работи подчерта, че по този начин „Путин на практика легализира отвличането на деца“.

На 14 юни регионалният директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия Афшан Хан заяви, че украинските деца, отведени в Русия след началото на войната, не трябва да бъдат осиновявани от руски семейства. От гледна точка на международното право насилственото депортиране на малолетни и непълнолетни в страна-агресор се смята за престъпление срещу човечеството.

По официални данни на Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната, към 18 юни от Украйна в Русия са изведени 307 423 деца. От тях от две до пет хиляди са сираци, а останалите са изведени „за рехабилитация, отдих в лагери, евакуирани на безопасно място“.

Според украинската страна към днешна дата в Русия са депортирани близо 700 хиляди деца. Много родители нямат връзка с децата си, нито знаят тяхното местонахождение.

През ноември 2022 г. в Париж се провежда конференция, посветена на „незаконното депортиране на деца от Украйна по време на пълномащабната агресия на Русия“. На нея писателят Джонатан Лител сравнява методите на руснаците и нацистите, които насилствено осиновяват десетки хиляди „арийски“ деца от Полша.

В решението на Международния наказателен съд в Хага се казва, че „Съществуват основателни причини да се смята, че г-жа Лвова-Белова е лично отговорна за гореспоменатите престъпления, като е извършила тези деяния пряко, съвместно с други лица и (или) чрез действията на други лица“. Мария Лвова-Белева заяви от своя страна, че приема решението на съда в Хага като признание за своята дейност:

„Чудесно е, че международната общност оценява работата, която вършим в помощ на децата в нашата страна, че не ги оставяме във военна зона, че ги извеждаме навън, че им създаваме добри условия, че ги обграждаме с любящи и грижовни хора. Срещу менe имаше санкции от всички държави, дори от Япония, сега има заповед за арест, чудя се какво ще стане по-нататък“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dadyy 

Разпространяване на статията: