Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

ipodohi kiril 2023 020Православната църква в Северна Македония продължава да поддържа връзки на високо равнище с Цариградската патриаршия с надежда по-скоро да получи дългоочаквания томос от Фенер за признаване на автокефалията й. Преди две седмици Антанийкият епископ Партений, игумен на Бигорския манастир „Свети Йоан Предтеча“, е посрещнал в обителта за своя имен ден (на 20 февруари или 7 февруари по стар стил) един от близките до патриарх Вартоломей архиереи – митрополита на островите Имврос и Тенедос Кирил. Митрополитът отговаря за малобройно паство, но Имврос (по турски Имброз) е родното място на патриарха, който не случайно е дал тази катедра на него. От друга страна, еп. Партений е може би най-дейният архиерей на МПЦ в междуцърковните й отношения. Припомняме, че той служи за пръв път с български митрополит на Божи гроб през септември м. г. А сега това идване на Имвроски митрополит Кирил едва ли е случайно, защото по време на посещението си според медиите той заявил, че през тази година патриарх Вартоломей ще посети Северна Македония и ще връчи на архиепископ Стефан томоса за признаване на автокефалията (пълната независимост) на МПЦ. Богослужението в манастира било ръководено от местния митрополит – Дебърско-кичевски Тимотей.

skopianoi sto fanariЗа Православна неделя във Фенер по покана на патриарх Вартоломей е пристигнало пратеничество на тази църква, водено от митрополитите Дебърско-кичевски Тимотей и Струмишки Наум. Не се съобщава нищо за целта на тяхното посещение, но най-вероятно то е в рамките на подготовката за посещението на Светейшия патриарх Вартоломей в Скопие и Охрид.

Вчера медиите съобщиха и за поменаването на предстоятеля на МПЦ, архиепископ Стефан, от Румънския патриарх Даниил по време на светата литургия за Православна неделя. Такова поменаване се прави на великия вход от главата на съответната поместна православна църква и така се свидетелства единството на православните църкви. Патриарх Даниил поменал Блаженейшия Стефан като архиепископ на Охрид, Скопие и Северна Македония.

roumanias daihlКогато през май м.г. патриарх Вартоломей обяви, че Цариграска патриаршия признава МПЦ за канонична поместна православна църква като Охридска архиепископия в рамките на Сев. Македония, беше обявено, че се оставя на Сръбската православна църква и МПЦ да уточнят името на тази църква с единствено условие: да не включва думите „Македония“ или „Македонска“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/daudf 

Разпространяване на статията: