Мобилно меню

4.8863636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (132 Votes)

web 9На специална церемония в храма на Божи гроб в Йерусалим беше осветен елеят за коронацията на крал Чарлз III, съобщава прес-службата на Бъкингамския дворец. Освещаването беше извършено от Йерусалимския патриарх Теофил с участието на англиканския архиепископ в Йерусалим Хосам Наум.

Елеят е от маслини, добити от две горички на Елеонския хълм, в манастира „Св. Мария Магдалина“ и манастира „Възнесение Господне“. В манастира „Св. Мария Магдалена“ е погребана бабата на Чарлз III принцеса Алиса Гръцка.

Маслините са били пресовани в близост до Витлеем. Елеят е ароматизиран с етерични масла – сусам, роза, жасмин, канела, нероли, бензоин и кехлибар, както и с портокалов цвят.

 dsc9902За елея е използвана същата формула както при елея, с който е била помазана кралица Елизабет II и която се използва от стотици години.

Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби благодари на патр. Теофил за това, че е осветил елея: „За мене е чест и съм благодарен, че Негово Блаженство патриарх Теофил III и архиепископ Хосам Наум осветиха маслото, което ще бъде използвано за помазването на Негово Величество краля. Искам специално да благодаря на Негово Блаженство за предоставянето на този коронационен елей, който е израз на личната семейна връзка на краля със Светите земи и голямата му грижа за техните народи… Това показва дълбоката историческа връзка между коронацията, Библията и Светите земи. От древните царе до наши дни монарсите са били помазвани с елей от това свещено място. Подготвяйки се да помажем краля и кралицата-консорт, се молим те да бъдат водени и укрепвани от Светия Дух“.

Коронацията и помазването на краля на Великобритания Чарлз III и неговата съпруга ще се състои на 6 май 2023 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dauuu 

Разпространяване на статията: