Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

IMG 20230305 115945На 5 март Българската православна църковна община „Св. Климент Охридски“ в гр. Мюнхен, Германия, след края на св. Литургия отбеляза с кратко духовно-просветно тържество 145-та годишнина от Освобождението на България и взе участие в съвместно честване на Православна неделя заедно с другите православни общности в града.

Празничната програма ни върна в годините на робствоте, през които поколения българи са родени и живели без да вкусят радостта от свободата. Поклонихме се пред жертвите, дадени в името на нашата свобода, благодарихме за усилията да бъдат запазени през вековете българският език и култура чрез вярата и любовта към Бога.

BG Chor 3Празничният ден продължи с тържествен концерт по случай Православна неделя, чието традиционно провеждане беше подновено след двугодишно принудително прекъсване – този път с домакинството на Грузинската православна църковна община и със съдействието на Гръцката православна община в техния храм „Вси светии“ в Мюнхен. Музикалният форум се проведе под мотото „Всички заедно обединени чрез православието“. Истинска радост беше за нас да чуем ангелските песнопения на руските смесени православни хорове, грижливо подбраните и изкусно изпълнени песни на румънските и сръбските православни певци, нежните песнопения на украинския православен хор, наред с древните уникални тонове на антиохийското православно хорово изпълнение, следвано от традиционно мъжкото византийско пеене на гръцкия православен хор и на женския хор на домакините от грузинската православна община.

BG Chor 9Достойно се представи и българският православен хор с ръководител и диригент Мартин Пенев, на когото изказваме специална благодарност както за ръководството на хора, така и за изготвянето на програмата и плаката за празничния концерт.

Съвместното честване на Неделя православна ни накара да почувстваме, че българската православна община е неделима част от световното Православие.

По традиция певци и гости бяха поканени на празнична трапеза с традиционни вкусни постни ястия, приготвени от общината-домакин.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da6xh 

Разпространяване на статията: