Мобилно меню

4.7924528301887 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (53 Votes)

1676025222486Митрополитът на Тамасос и Оринис Исайя и българският посланик в Кипър Любомир Тодоров подписаха на 9 февруари меморандум за сътрудничество за построяването на църква в български традиционен стил в тази кипърска епархия.

Инициативата е на Съюза на българите в Кипър, които намериха подкрепа в лицето на митр. Исайя. Митрополията е предоставила безвъзмездно терен за изграждането на храма, готов е и архитектурният план. В бюджета на РБългария за тази година са включени сто хиляди лева за тази цел, които ще бъдат изразходвани под финансовия контрол на Дирекция „Вероизповедания“ на МС. Предстои кампания за осигуряването на всички средства за издигането на храма.

В Кипър има голяма българска общност, а Тамосоският митрополит е известен с подкрепата си за православните емигрански общности в епархията му, включително и за българите. През септември м. г. той отслужи водосвета за началото на учебната година в българското неделно училище „Никола Вапцаров“ в Никозия. Тогава той покани децата да посетят митрополията в Тамасос, където има умалено копие на Патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Митрополитът на Тамасос подкрепя желанието на местните християнски общности от некипърски произход да имат храмове, които по архитектура и богослужебен език и стил да им напомнят за родните места. Тези храмове обаче са в юрисдикцията на местния епископ, както е според православната канонична традиция.

В епархията на Тамасос вече има огромен петкуполен руски храм, изграден със средствата на руски олигарх. Църквата, посветена на св. Андрей Първозвани и на Всички руски светци, беше осветена миналата година с участието на тогавашния Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев). Храмът не е в юрисдикцията на Московска патриаршия, а на митрополита, в чиято епархия се намира. В нея служи клирик на митрополията на Тамасос, с руски произход, който живее там повече от десет години, а богослуженията се извършват на църковнославянски език.

В същата епархия през 2013 г. беше осветен и румънски храм в национален стил, целият от дърво, където служи румънски свещеник, също в юрисдикцията на местния митрополит. Румънският храм е посветен на св. Неделя и св. Йоан Румънски.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/daphp 

Разпространяване на статията: