Мобилно меню

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

308098.pВаршавският и на цяла Полша митрополит Сава публикува изявление, в което заявява, че изпратеното от него до Руския патриарх Кирил поздравление за 14-годишнината от неговата хиротония е било „протоколно“ и че „ситуацията е изисквала повече предпазливост“. Той моли за прошка всички, които са останали с невярно впечатление за отношението му към войната.

Поздравлението беше публикувано в сайта на Московска патриаршия на 1 февруари, но не и в полските църковни медии. За Москва обаче е важно да показва, че не е изолирана заради подкрепата си за войната, и даде гласност на писмото, с което създаде проблеми на Варшавския митрополит.

В поздравлението, което предизвика бурна обществена реакция в Полша, митр. Сава поздравява патр. Кирил за „духовното възраждане“ на РПЦ и изразява надежда, че злото в Украйна, което разрушава Църквата, ще бъде унищожено. „Дълбоко вярвам, че злото (в Украйна), което разрушава божествения организъм на Църквата, ще бъде унищожено от Христос, Победителя на смъртта и ада“. Освен това, според него, по време на патриаршеството на Кирил РПЦ „е засияла с духовно възраждане“ и е пример на другите. Тонът на поздравлението следва официалните църковни изявления на Москва, според които единственият съдбоносен проблем в Украйна е възможността Украинската църква да се отдели от Московската патриаршия – това се представя като удар върху световното православие.

Поздравлението на Варшавския митрополит предизвика негативна реакция както в средите на полските православни, така и в полското общество, където православните са малцинство. Полската православна църква е обвинена в скрита подкрепа на режима на Путин, колаборационизъм и одобряване на войната срещу Украйна, заради която в Полша има един милион бежанци.

В резултат от това митр. Сава направи вчера изявление, в което моли за прошка. Той казва, че не е преценил добре ситуацията, не е взел предвид геополитическата ситуация, писмото му е било „протоколно“, а възгледите му за войната „не са се променили“.

По-конкретно той казва:

„Възлюбени сестри и братя,

Традиционната лична телеграма, с която главите на поместните православни църкви се поздравяват взаимно по повод годишнини от интронизация, именни дни или рождени дни, адресирана от мене до Московския и на цяла Русия патриарх, предизвика редица коментари и безпокойство сред вярващите на автокефалната Православна църква в Полша. В желанието си да прекъсна окончателно всички тълкувания на използваната в съобщението формулировка, заявявам недвусмислено:

Осъдих и осъждам престъпното нахлуване в независима Украйна от страна на Руската федерация. Изразих тази позиция през март 2022 г., като поисках от Руската федерация и лично от Негово Светейшество патриарх Кирил да я прекратят. Неведнъж съм изразявал изненадата и смущението си от думите на патр. Кирил за войната в Украйна. Аз не споделях и не споделям тези възгледи и смятам, че те не служат за възстановяване на мира в Украйна и имат отрицателно въздействие върху възприемането на православието. И аз лично, като глава на Полската автокефална православна църква, както и епископатът, духовенството и вярващите, подкрепям украинския народ в желанието му да възстанови пълната свобода, суверенитет и цялост на страната си. От самото начало на войната, както се вижда от изявленията на отделни йерарси и всички официални документи на Св. Синод на Полската автокефална православна църква, който заседаваше под мое ръководство, ние подкрепяхме и продължаваме да подкрепяме необходимостта Православната църква в Украйна да получи своята независимост. Неведнъж сме искали от Негово Светейшество Вартоломей, Константинополския патриарх, да свика събрание на предстоятелите на поместните православни църкви за приемане на православно решение по този въпрос, за да се разреши трудната канонична ситуация и да се избегнат нови разколи в св. Православна църква.

Полската автокефална православна църква от самото начало участва в предоставянето на материална, пастирска и морална помощ на бежанците от Украйна, за което свидетелства дейността на Православния благотворителен център „Елеос“ както на църковно, така и на епархийско равнище. Тези дейности могат да бъдат намерени на уебсайтовете на Полската автокефална православна църква и на отделните епархии. Президентът на Република Полша обяви тази дейност за благородна и награди представителите на „Елеос“ с „Кръст за заслуги“.

Сестри и братя,

Посветих целия си живот на служене на Бога, на Полската автокефална православна църква, на нашата родина – Република Полша, на патриотичното възпитание на младото поколение, на организацията на православното военно духовенство и на помощта за нуждаещите се. Недвусмислено заявявам, че моята телеграма беше изпратена, само за да изпълня изискванията на протокола, без да вземам предвид сложната геополитическа ситуация. Перспективата от последните дни и тълкуването от мнозина на моите намерения и думи в противоречие с намеренията ми показва, че съм сгрешил и че ситуацията е изисквала повече предпазливост. Ето защо съжалявам, че предизвиках такъв голям шум в медиите, като подложих общността на Полската автокефална православна църква на незаслужена болка. В духа на възкресението за опрощаване на греховете, което наближава в нашата Църква, се обръщам към вас, братя и сестри в Христос, и към всички мои сънародници: простете мене, грешния!

По милост Божия смирен

† Сава, митрополит на Варшава и цяла Полша


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3fq9 

Разпространяване на статията: