Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (225 Votes)

319„Твоето Рождество, Богородице Дево, донесе радост на цялата вселена“.

Тази сутрин, на славния празник Рождество на Пресвета Богородица, Майката на живота, един човек обяви смъртта на руските мъже, които ще бъдат мобилизирани и убити, и на украинските войници, които защитават страната си и ще бъдат убити от тях.

Нищо ново под слънцето.

„Можем да повторим“ – и те го повториха, опитвайки се да вземат надмощие с численост, обсипвайки врага с трупове на затворници и гастарбайтери (не дискредитира ли това честта и славата на руската армия?), а сега и с трупове на принудително мобилизирани.

Отношението на Съветския съюз към военнопленниците е една от най-срамните страници в историята на Великата отечествена война. Ако сте военнопленник, Вие сте престъпник. И отново същото днес: „Никой не се предава в плен. Когато Ви обучават, ще Ви кажат какво да правите, за двете гранати, които трябва да имате със себе си“, се казва на затворниците по време на вербуването им. Набързо е приет закон, който наказва доброволното предаване в плен. Няма да разбереш веднага кой и как е попаднал в плен, което означава, че наградата за военнопленниците ще бъде същата като през 1945 г. – филтрационни и наказателни лагери. Само че за кого ще дойде Денят на победата? Кой ще отпразнува освобождението на страната си от неканени гости, които носят разруха и смърт?

9717Сега руските майки ще трябва да платят за опита да се преиграе наново загубения блицкриг от февруари и последните поражения: „Глас се чува в Рама, писък и горко ридание: Рахил плаче за децата си и не иска да се утеши за тях, защото ги няма“ (Мат. 2:18).

„Припомняме, че всеки човешки живот е безценен и уникален дар от Бога, и затова желаем всички войници – както руски, така и украински – да се завърнат невредими в домовете и семействата си… Нито един ненасилствен призив за мир и прекратяване на войната не трябва да бъде насилствено потискан и разглеждан като нарушение на закона“ (Из Обръщение на свещениците, 1 март 2022 г.).

Спрете мобилизацията. Спрете войната.

Прот. Андрей Кордочкин е клирик на Испанско-португалската епархия (Екзархия на Западна Европа на Руската православна църква), предстоятел на храма „Св. равноапостолна Мария Магдалина“ в Мадрид, до 25 август т. г. – секретар на епархията.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8crh4 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)