Мобилно меню

4.8705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (85 Votes)

large 4 2baab3676eВ началото на януари в Петербург се гледа делото срещу йером. Йоан (Курмояров), който беше арестуван през юни м. г. за „компрометиране на руската армия“. Причина беше негов видеоклип, озаглавен „Кой ще отиде в рая, а кой – в ада“ (повече за клипа – тук) и по-конкретно следните негови думи: „Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове…“.

След ареста вече шест месеца свещеникът е в следствения арест. Неговият случай беше включен в „най-гръмките дела в Русия за 2022 г.“, когато за антивоенни позиции бяха арестувани и изправени пред съда много хора, квалифицирани от режима като предатели и чуждестранни агенти.

Делото срещу йером. Йоан (Курмояров), разглеждано на 9 януари, премина при голям интерес на правозащитници и привърженици на свещеника. То е уникално с това, че основната тема е с религиозен характер – свещеникът е обвинен в „разпалване на междуетническа омраза на религиозна основа“.

В качеството на експерт, който да установи има ли „разпалване на междурелигиозна омраза“ в думите на свещеника, съдът е призовал мюсюлмански имам. Според мнението на експерта Файзуло Каримов от Таджикистан и философа-културолог Ирина Османова, също привлечена като експерт, свещеникът е призовавал към „междуетническа разпра“, с което е застрашил националната сигурност.

В съда имамът е прочел три откъса от видеообръщението на обвиняемия свещеник и ги е тълкувал в светлината на Корана. Неговият извод е, че обвиняемият призовава към религиозна нетърпимост.

На свещеника е дадено правото да зададе своите въпроси към експерта. Той е поздравил всички с Рождество Христово и е попитал експерта дали е запознат със случая с убийството на о. Даниил Сисоев, което е било на религиозна основа.

Изданието Фонтанка.ру привежда част от диалога между о. Йоан и имама Файзуло Каримов:

Свещеникът: - Има ли в исляма свещена война за вярата?

Имамът: - Да, има.

С.: - Тя може ли да се води с оръжие?

И.: - Да.

С.: - Джихад за вярата може да се води с оръжие. Агресивно действие ли е това или не?

И.: Свещена война се води, само когато е с отбранителен характер.

С.: Могат ли с помощта на оръжията мюсюлманите да защитават своята вяра, проявявайки агресия?

И.: Обвинявате ли исляма в това?

С.: Не, питам Ви дали с помощта на оръжията мюсюлманите могат да водят свещена война за вярата, проявявайки агресия?

И.: Отговарях на въпросите, които бяха отправени по отношение на това, което казвате в своя видеоклип.

В края на разпита експертът е заявил, че, изготвяйки своето становище, не е отговорил на всички въпроси на следователите, защото е имало въпроси, на които не е искал да отговаря.

О. Йоан е в следствения арест от 7 юни м. г. По време на обиска у тях бяха иззети компютър и дървен кръст. Заплашва го до десет години затвор. Той напълно признава вината си. Следващото заседание ще се проведе в края на януари, когато се очаква и решението на съда.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3dx4 

Разпространяване на статията: