Мобилно меню

4.9310344827586 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (29 Votes)

otecAlexandyrKarqginНа 17 януари 2023 г. след дълго боледуване на 73-годишна възраст почина протойерей Александър Карягин, съобщава Костромска епархия. От 1998 г. в продължение на десет години той оглавяваше руското подворие „Св. Николай Чудотворец“ в София.

Прот. Александър Карягин е роден през 1949 г. в Новосибирск. Със съдействието на Смоленски митрополит Кирил (понастоящем Московски и на цяла Русия патриарх, а тогава председател на външния отдел на РПЦ) е назначен за представител на Московския патриарх в София и председател на руския храм в столицата.

„По време на десетгодишното му служение в източноевропейската столица към църквата са създадени библиотека с духовна литература, неделно училище, детски църковен хор и ателие по изобразително изкуство. За приноса си в развитието на международните църковни отношения о. Александър е награден от българския патриарх с орден „Св. Климент Охридски“ (първа степен)“, се казва в официалното съобщение на Костромска епархия.

През последните години той е ръководил катедрата по църковна история към местната духовна семинария, четял е лекции по Нравствено богословие и История на Руската църква.

Смъртта на прот. Александър Карягин не е отразена на страницата на руското подворие у нас.

По време на пребиваването си в София о. Карягин не криеше симпатиите си към страната ни и българите. О. Александър разказваше, че е бил поставен пред избор преди да замине на служение в чужбина - Германия или България. Отправил се към страната ни без никакво колебание. По време на престоя си у нас той създаде много приятелства, общуваше открито с различни хора и организации, спомагаше за установяване на контакти, не демонстрираше високомерие и отчуждение от местните.

Бог да го прости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d38ar 

Разпространяване на статията: