Мобилно меню

1.1761904761905 1 1 1 1 1 Rating 1.18 (210 Votes)

detail20230119 VAR03555 обрМосковският патриарх Кирил използва празника Богоявление (по стар стил), за да отправи чрез проповедта си военни послания. Този път обаче в думите на предстоятеля на Руската църква прозвуча открита заплаха за ядрено унищожение на света. Патр. Кирил заяви, че никой не може да победи Русия, защото тя притежава ядрено оръжие и може да го използва срещу целия свят.

В богоявленската си проповед той говори за походите на Наполеон, когато „обединена Европа“ се е опитала да завладее Русия, но не е успяла. Според него Русия днес е „свръхдържава с най-мощно въоръжение“ и затова руските свещеници трябва да положат всички усилия да въздействат върху обществото, „за да победи днес Русия“. „Западният свят се е опълчил срещу нас, защото сме много привлекателна алтернатива и светлина за света“, е мнението на патриарха. Свещениците трябва да внушават на всички, че Русия „трябва да победи“ на каквато и да е цена.

Патриархът резюмира ролята на православния руски свещеник днес така: „Днес всеки свещеник трябва да бъде на фронтовата линия – на духовния фронт. Нашите момчета, най-вече тези, които отиват на фронтовата линия, имат голяма нужда от духовна подкрепа. И в такава ситуация не може да има никакви формални думи. Трябва да можете да кажете на човека нещо, което да го укрепи, включително когато се подава командата „Атака!“. Заповедта, без която не може да има победа, когато трябва да тръгнеш и да се изправиш срещу смъртта. Точно това правят нашите момчета сега – стават от окопите и вървят към смъртта“.

По този начин патриархът за сетен път се вписа в общата пропаганда, която залива в момента руските медии, че загуба на Русия в Украйна е равнозначна на необходимост от руски ядрен удар. „Русия може да бъде само империя, а за целта трябва да завладее Украйна. Ако не ни позволят, сме готови да унищожим себе си и света“, е основно послание в изказванията на всички държавни пропагандисти. Всичко това има за цел да подготви общественото мнение за нови вълни на мобилизация на фона на огромните жертви от млади мъже, които армията на РФ дава в Украйна.

Прави впечатление, че същото заяви днес и Дмитрий Медведев: "И на никого от нещастниците не му хрумва да направи следния елементарен извод от това: загубата на ядрена държава в обикновена война може да провокира началото на ядрена война. Ядрените сили не са загубили големите конфликти, от които зависи съдбата им. И това би трябвало да е очевидно за всеки. Дори и западен политик с някаква следа от интелигентност".

А патр. Кирил в богоявленската си проповед каза: „Появиха се неразумни хора, които смятат, че руският народ, който никога не се е предавал на никого, може да бъде победен. Че е възможно да се победи държава, която притежава ядрени оръжия. Ще се молим Бог да вразуми тези хора. Гибелта на Русия е гибел на целия свят“.

Никога досега религиозен лидер от която и да е голяма религиозна традиция в света не е заплашвал с ядрен апокалипсис, който неговата държава може да предизвика. От християнския пастир се очаква да бъде коректив на управниците, да ги учи да признават и приемат пораженията си, да се учат от грешките си, да мислят за народа си и за всеки човек от него, преди да мислят за себе си. Християнският пастир е длъжен да възпира безумците, които искат да унищожат света.

За мисията на Православната църква е трагедия, че предстоятелят на най-голямата поместна църква изрича такива думи. Последиците ще бъдат осезаеми дълги години и ще рефлектират върху всички православни църкви по света, а не само в Русия.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d38pp 

Разпространяване на статията: