Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

DST 6996 1 scaledСръбският патриарх Порфирий ще осъществи от 24 януари до 5 февруари 2023 г. посещение в САЩ. Официално обявената му програма е изцяло „сръбска“ и е свързана само с посещения на сръбски храмове и учебни заведения. Обявени са срещи само със сърби.

В официалното съобщение се казва, че от 24 до 28 януари Сръбският патриарх ще посети „енориите и Църковно-училищната община „Св. Сава“ в Ню Йорк, които Архиерейският събор му е поверил за духовно обгрижване до пълно нормализиране на условията там“. Той ще се запознае на място с процеса на възстановяване на катедралния храм „Св. Сава“ в Ню Йорк, който изгоря при пожар на Великден 2016 г.

В Ню Йорк, в деня на празника, патр. Порфирий ще присъства на тържественото честване на св. Сава, обявен за покровител на православните сърби в САЩ.

По време на престоя си в Ню Йорк той ще проведе „няколко срещи, свързани с обновяването на литургичния живот на православните сърби в Ню Йорк“, както и с ремонта на катедралния храм „Св. Сава“.

Във втората част от посещението, от 29 януари до 4 февруари, патриархът ще посети Православния богословски факултет „Св. Сава“ в Либъртивил край Чикаго, където ще проведе срещи с декана, администрацията, преподаватели и студенти на единственото висше учебно заведение на Сръбската православна църква на Северноамериканския континент и ще присъства на тържественото честване на св. Сава, организирано от преподаватели и студенти. Предвидена е и среща с местните епископи на Сръбската православна църква в Северна, Централна и Южна Америка в манастира „Нова Грачаница“ на Третото езеро.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3uc6 

Разпространяване на статията: