Мобилно меню

4.9080459770115 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (87 Votes)

IMG 41759b84ceef8a3d128c28fac02504f3 VДелегация на Вселенската патриаршия посети Скопие и Охрид и се срещна с предстоятеля на Православната църква в Северна Македония архиеп. Стефан. Това стана непосредствено след визитата на Волоколамски митр. Антоний от Московска патриаршия. Делегацията е водена от йерарха на Критската църква, митрополита на Аркалохори Андрей (Нанакис), който е професор по църковна история в Солунския университет. Преди Скопие гръцкият митрополит е посетил Бигорския манастир, както и православните светини в Охрид. В официалното съобщение на сайта на МПЦ се казва:

„Архиепископът на Охрид и Македония г-н Стефан прие вчера Аркалохорийски митрополит г-н Андрей, от Критската архиепископия – Вселенска патриаршия, който е професор в Солунския университет „Аристотел“, по предмета „Църковна история“. Гостът предаде на архиеп. Стефан приветствията и поздравленията на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, по случай Рождественските тържества и именния му ден. Те обсъдиха и актуалните събития във всеправославния свят и особено последните събития, свързани с МПЦ-ОА. Архиепископът благодари за посещението и поздравите и върна поздрави към Негово Светейшество.

Предходните дни Високопреосвещеният митрополит посети светините ни в Охрид и светата Бигорска обител", информират от Скопската епархия.

„Последните събития, свързани с МПЦ-ОА“ несъмнено визират скорошната руска визита в Северна Македония и опитите на Москва да включи новата поместна църква в „руския свят“, използвайки все още недокрай решения въпрос за нейната автокефалия.

Преди Скопие гръцката делегация е посетила Бигорския манастир, където е останала няколко дни. По време на визитата си в манастира митр. Андрей отслужи св. Литургия съвместно с игумена еп. Партений. В словото си след богослужението митр. Андрей отбеляза:

 uploads thumbs resize 800x420 564136„Голямо благословение е, че тук, в държавата (Северна) Македония, вече има канонична църква, Охридската архиепископия. Нашият Вселенски патриарх Вартоломей, чиито благопожелания, благословение и любов предавам на скъпия Дебърско-Кичевски митрополит г-н Тимотей, лично на Вас, светейши игумене, на Вашето монашеско братство и на присъстващите поклонници, съслужи заедно с Негово Блаженство г-н Стефан, който е титулуван Архиепископ Охридски. Нашият Вселенски патриарх дари на Църквата на държавата Северна Македония един от най-ценните духовни и цивилизационни бисери от своята патриаршеска митра, а именно този на Охридската архиепископия“.

Той припомни, че Вселенската патриаршия е използвала своето канонично право на апелация и е възстановила „Негово Блаженство Охридския архиепископ Стефан и Охридската архиепископия в общение с всички православни църкви“.

„Историята на Охридската архиепископия е блестяща и изключителна. Нека споменем само светците Климент и Наум. Те са ученици на св. Кирил и Методий, които Константинопол изпраща да християнизират славянския свят. Св. Теофилакт, архиепископ Охридски, е написал житието на светите Климент и Наум, които са погребани в Охрид“. Той допълни, че „православната традиция е обща за всички нас, независимо от границите на държавата и родината, в която живеем“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3w6d 

Разпространяване на статията: