Мобилно меню

4.7837837837838 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (74 Votes)

Палата трапезна з церквою Антонія і Феодосія P1150892Украинските власти предупредиха, че от 1 януари няма да възобновят договора за наем с УПЦ под ръководството на Киевския митр. Онуфрий на две църкви в Киевопечерската лавра. Това са Успенският събор и Трапезната църква, които са държавна собственост, елементи от музейната част на комплекса, и досега бяха отдавани за почасово ползване на УПЦ.

Министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко съобщи: „Към нас се обърна Александър Рудник, изпълняващ длъжността генерален директор на Националния архитектурен комплекс „Киевопечерска лавра“, във връзка с договора за наем на УПЦ, който изтича на 31 декември съгласно споразумение 1-6 и 2-6 от 17 юни 2016 г. Препоръчахме договорът за наем да не се удължава“.

Братството на Киевопечерската лавра „Св. Успение Богородично“, което наброява 220 души, реагира отрицателно на това решение. В декларация те припомниха, че двете църкви са ремонтирани и поддържани със средства на УПЦ, макар да не са предадени в нейна собственост, а се ползват само в часовете за богослужение. „Отказът да се продължи договорът за почасово ползване на двете исторически църкви показва, че украинската държава, която прокламира своя европейски демократичен избор, е далече от практическото му прилагане“, заявяват от монашеското братство.

На разположение на УПЦ остават сградите, които са с различен статут от споменатите две исторически църкви, а именно „Близките и Далечните пещери“, които най-вече привличат поклонниците в лаврата, десетина по-малки църкви, жилищните сгради на монасите, семинарията, резиденцията на главата на УПЦ митрополит Онуфрий.

От началото на октомври Службата за сигурност на Украйна (СБУ) извършва обиски в църкви и манастири на Украинската православна църква по подозрение за връзки с агресора Русия. По официална информация от началото на войната срещу дейци на УПЦ са образувани 23 наказателни дела, а 33 духовници са заподозрени. В украинската Рада (народното събрание) са внесени четири законопроекта, които в различна степен ограничават дейността на УПЦ в страната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkfh4 

Разпространяване на статията: