Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

221На 19 декември изтекоха десетте дни, които свещ. Владислав Богомолников прекара в ареста като обвиняем по наказателно дело по чл. 342 от Наказателния кодекс на Беларус („за участие в масови безредици“) и той беше освободен под гаранция. Свещеникът е поставен под домашен арест.

Преди това о. Владислав беше сто дни в следствения изолатор „Окрестина“ в беларуската столица, където излежа седем последователни ареста за административни нарушения.

Срещу него предстои съдебно дело.

Свещ. Владислав Богомолников е клирик на храма „Богоявление“ в Минск. Преди арестуването му беше ръководител на Църковноисторическия музей на Белоруската православна църква и член на Епархийския съд на Минска епархия. Преподавател по философия в Минска духовна академия. Той беше арестуван от властите на 31 август и изпратен под арест за две седмици „за административни нарушения“, но впоследствие присъдата му беше удължена седем пъти.

Здравословното му състояние в изолатора силно се влоши, а бивши задържани в „Окрестина“ дадоха гласност на неговия случай (виж тук и тук) и призоваха църковната власт на Беларуската църква и всички от които това зависи, да ходатайстват за неговото освобождаване.

Междувременно свещеникът беше обявен за политически затворник. Ефективна присъда получиха преди няколко месеца свещ. Сергей Резанович и неговото семейство, осъдени по т. нар. „дело на пенсионерите“ за „опит за организиране на атентат“ срещу лидера Лукашенко.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk44c 

Разпространяване на статията: