Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

662 nОще един руски свещеник загуби живота си в Украйна – 35-годишният Александър Циганов е служил в Псков. В Украйна е бил като военен свещеник и е ранен преди две седмици заедно с прот. Михаил Василиев, който загина на 6 ноември и беше опят лично от Московския патриарх Кирил като „герой на Русия“ и образец за руски свещеник.

О. Александър е баща на четири деца, последното от които се е родило след смъртта на баща си. В съобщението на Псковска епархия се казва:

„Батюшката беше тежко ранен при изпълнение на свещеническия дълг за обгрижване на войниците от армията на Русия в зоната на специалната военна операция и попадна под обстрел заедно с прот. Михаил Василиев“.

Руският богослов и публицист Сергей Чапнин пише: „Още една безсмислена смърт. Тежко и болезнено. Свещ. Александър Циганов почина днес в болница от раните си. В продължение на две седмици той беше в изкуствена кома и претърпя няколко операции. На тридесет и пет години, с четири деца. Служеше в храма „Св. Александър Невски“ в Псков и „обгрижваше“ 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия на Въздушнодесантните войски. Преди две седмици той попадна под обстрел в окупираната територия на Украйна заедно с прот. Михаил Василиев… Да, мъртвите престават да бъдат врагове и за тях трябва да се молим. Това ще бъде горчива молитва. Но още по-важно е да кажем на живите: свещеникът няма място сред окупационни сили. Децата ви ще пораснат и ще изпитват срам. Свещеници, ако не цените репутацията си, ако искате адреналин и война, помислете за децата си. Не след дълго и в Русия тази война ще бъде смятана за престъпна и срамна. И децата ви няма да се гордеят с вас“.

Десетки хиляди са жертвите сред руските и украинските войници от февруари 2022 г., когато руските войски нахлуха в Украйна. Официалната пропаганда оправдава военните действия с това, че руснаците воюват в Украйна срещу „нацисти“ и „сатанисти“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpcpc 

Разпространяване на статията: