Мобилно меню

4.9252336448598 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (107 Votes)

0000551405 article2Украинската полиция проведе обиск в Киево-Печерската лавра и в други църковни обекта в страната (манастира „Света Троица“ в Корец, Ровненска област, и в Сарненска епархия) след информация за проруска дейност и укриване на подозрителни лица. В рамките на операцията са били проверени 350 църковни сгради и 850 души. Петдесет души са били разпитани, включително и с детектор на лъжата. Установени са хора с фалшиви или изтекли документи, арестуван е украински гражданин, издирван от органите на реда и укривал се в пещерния манастир на Киево-Печерската лавра. От лаврата са иззети два милиона гривни, сто хиляди долара и рубли, както и учебна литература на руски език, която пропагандира „Руския свят“.

От украинските служби за сигурност заявиха, че няма да допуснат Лаврата да бъде използвана като център на „Руския свят“, за укриване на диверсионни групи, складиране на оръжие и др. дейности, застрашаващи сигурността на украинската столица.

Обискът в Киево-Печерската лавра придоби голяма публичност поради символното значение на манастира за Киев и трайните подозрения в проруска дейност на неговото ръководство. Миналата седмица беше разпространено видео от богослужение в лаврата, където се чува песента „Звън се носи, носи над Русия, събужда се матушка Рус“ (в оригиналния вариант на песента „освещава се матушка Рус“). Това предизвика бурни реакции в столицата, в която всеки ден има въздушни тревоги, а електрическата мрежа е разрушена от руски ракетни удари.

Игуменът на лаврата Вишгородски епископ Павел се обърна с изявление, че това е светска песен, изпълнена от „група активистки“ след края на службата, а отговорният свещеник е бил наказан.

От полицията заявиха, че обискът няма връзка с този случай, а е планиран: „Претърсванията не са свързани с песента. Служителите на правоохранителните органи дойдоха, за да проверят за подозрителни лица, които може да са замесени в саботаж и участие в разузнавателни групи. Факт е, че на такива места (като манастири) може да се крият хора с фалшиви документи. Помещенията се проверяват и за евентуални експлозиви. Това се прави, за да се гарантира сигурността на вярващите“.

Украинската църква, под ръководството на Киевския митр. Онуфрий, обяви на събор независимост от Московска патриаршия, за да отговори на настроенията на преобладаващата част от своите клирици и вярващи и за да се защитити от упреците, че води предателска политика. Руската църква изрази недоволство от това решение, но не пристъпи към по-драстични канонически мерки, създавайки впечатление, че става дума за конюнктурно решение, което може да бъде променено.

Враждебността между двете православни църкви в Украйна – ръководената от митр. Онуфрий (УПЦ) и от Киевския митр. Епифаний (ПЦУ) - не може да бъде преодоляна и остава основна разделителна линия между християните в страната. Клириците от двете структури продължават да се обвиняват взаимно в „предателство“ и „кражба на храмове“. Въпреки недоверието към УПЦ, наричана „Руска православна църква в Украйна“, властите се въздържат засега от радикални решения на законодателно равнище, за да не засилват разделението в обществото, подложено на сурово изпитание от руската агресия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpcaq 

Разпространяване на статията: