Мобилно меню

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

pasted image Репресиите в Беларус срещу несъгласните с войната срещу Украйна нарастват все повече и обхващат всички слоеве на обществото – учени, общественици, християни от всички деноминации. Репресиите имат за цел да събудят страх и да пресекат всяка критика срещу режима на Лукашенко и политиката на Путин. Изразяват се в масови арести на хора, заявили позиции в социалните мрежи или на друго публично място. Повечето арестувани се пускат след „възпитателен разговор“ в милицията, а една част остават „под административен арест“. От публичните личности се иска публично разкаяние за изразените позиции. За тези, които отказват, „административният арест“ се удължава постоянно – такъв е, например, случаят с прот. Владислав Богомолников, който преди няколко дни получи шесто поредно удължаване с петнадесет дни на ареста си. Свещеникът, който беше член на Епархийския съд на Минска епархия и преподавател по философия в Минската духовна академия, отказва да се „покае публично“ за възгледите си.

Силен отзвук получи акцията в края на октомври в Академията на науките на Беларус, където се проведоха масови задържания и обиски. Общо са задържани над четиридесет служители, включително член на президиума на Академията на науките.

На 10 ноември беше арестуван и един от популярните православни богослови в Беларус – Олег Нагорни, с обвинение за „разпалване на омраза срещу руснаците“ и „разпространение на фашистка символика“. Седмица след задържането му в контролиран от властта „телеграм-канал“ беше разпространено негово видео, в което той е с много лош вид и признава, че е публикувал „фашистка символика“, макар че той е последователен критик на тоталитарните идеологии.

Олег Нагорни е на 41 години и е един от най-известните сектоведи в Беларус, автор на онлайн-ресурси, участник в повечето православни събития и форуми в страната през последните десет години.

С началото на войната в Украйна Нагорни осъди руската агресия, а на осмия ден от нея написа отворено писмо до известния православен професор Алексей Осипов, който подкрепи Путин, със следните думи: „Подкрепяйки военната инвазия в Украйна, православните християни от Русия и Беларус предават своите украински братя и сестри в Христос… Струва ми се, че християнинът не може да оправдае неморалната, престъпна и въоръжена „превантивна“ агресия срещу друга суверенна държава, особено съчетана с военни престъпления и убийства на цивилни, дори в интерес на оцеляването на тяхната държава. А Вие?“.

В публикациите си Олег Нагорни критикува и църковната политика на патр. Кирил, който подкрепя войната.

Главното управление за борба с организираната престъпност предлага да бъдат проверени публикациите му за „разпалване на омраза към руснаците“ и за образуване на наказателно дело срещу него.

Вижте последната му статия преди задържането му, публикувана в неговия блог на 5 ноември: „Защо Русия не е Катехон и няма изключителна Божествена мисия!“.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpy8x 

Разпространяване на статията: