Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

nuove chiese concesseПравителството на Египет узакони 125 църкви и прилежащи към тях сгради, които до момента са функционирали без разрешително за ползване, съобщи в-к „Ал Ахрам“. С това християнските храмове и обслужващи постройки, на които е даден законен статут, стават общо 2526, заяви говорителят на кабинета Надер Саад. Подадените искания са за узаконяване на храмовите постройки са 5540.

Египетският парламент гласува закон за изграждането и обновяването на християнски храмове през 2016 г. Година по-късно беше създадена правителствена комисия под председателството на премиера, която да узаконява църковните сгради в съответствие с новите регулации. В нея участват представители на християнската общност, на няколко министерства, както и на службите за сигурност, разузнавателните служби и държавния регулатор.

Новото законодателство замества закон от 1934 г., според който изграждането на нов християнски храм трябва да отговаря на десет изисквания, включително да не е близо до училища, канали, правителствени сгради, жп линии и дори жилищни райони, се посочва в публикация на „Ватикан нюз“. Според старите правила разрешителните за строеж се издават единствено с президентски указ.

На практика тези строги изисквания правят издигането на нови църкви невъзможно. Християнските общности в Египет обаче често ги нарушават и изграждат храмове без разрешение.

За да бъде разрешен този проблем, в конституцията на Египет от 2014 г. е заложен Чл. 325, постановяващ да се приеме нов закон, който гарантира свободата на упражняване на религиозни ритуали за християните.

Между 2014 и 2017 г. египетските власти отредиха парцели за изграждането на тридесет църкви в новостроящи се градове, а през 2018 г. – за още осем. Сред тях е и най-големият християнски храм в Близкия изток – „Рождество Христово“, в новата административна столица, който беше открит в началото на 2019 г. Държавният глава на Египет президентът Абдел-Фатах ас-Сиси превърна религиозната свобода и защитата на християните в един от лозунгите на своята политика.

Смята се, че християните са над десет процента от населението на Египет или над десет милиона. Около 95% от тях принадлежат към Коптската православна църква. Срещу християнското малцинство в страната през 2016 и 2017 г. бяха извършени няколко жестоки и кръвопролитни атентата. Във връзка с атаките военен съд осъди на смърт седемнадесет души, но изблиците на насилие и дискриминация срещу християнското малцинство в ежедневието продължават.

* По информация на „Дневник“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpy9d 

Разпространяване на статията: