Мобилно меню

2.3684210526316 1 1 1 1 1 Rating 2.37 (19 Votes)

03На 11 ноември архим. Васиан, представител на Московския патриарх Кирил у нас, се е срещнал в Скопие с предстоятеля на Македонската православна църква архиепископ Стефан. Той е бил там в рамките на „поклонническо пътуване на енориашите на руското подворие в София по светините в Северна Македония“.

В лаконичното съобщение на официалната страница на МПЦ се казва: „На 11 ноември Негово Блаженство Охридският и Македонски архиепископ Стефан се срещна с председателя на подворието на Руската православна църква в София, България, архим. Васиан, и с посланика на Русия в Македония Сергей Баздникин. На срещата присъстваше и Негово Преосвещенство Хераклейският епископ Климент“.

Според руското посолство в Скопие на срещата „Негово Блаженство г. Стефан подчерта, че сме обединени от обща вяра и духовна традиция. Той добави, че Руската църква отдавна е съдействала за връщането на Македонската православна църква в семейството на поместните православни църкви и е една от първите, признали нейната автокефалия. Той благодари на Негово Светейшество патриарх Кирил и Руската православна църква за братската помощ и подкрепа, която оказват на Македонската православна църква“.

Представителят на Московския патриарх у нас и преди е посещавал Скопие, където все още няма руско подворие. Още с пристигането си в София през 2018 г. той посети Скопие по покана на руското посолство в македонската столица и отслужи молебен по повод акцията „Безсмъртният полк“.

Протоколното присъствие на архим. Васиан на всички големи църковни чествания у нас му осигурява възможност да лобира в българските епархии за руските църковни интереси, без да привлича вниманието на медиите.

Българските епархии се обект на специален интерес на руското посолство у нас, тъй като в контактите „по линия на православието“ се вижда възможност за употребата на мека сила и влияние върху различни процеси в Българската църква, в това число и за формиране на публични позиции по политически теми. Читатели на „Двери“ съобщиха неотдавна, че посланик Митрофанова е била на неофициално посещение в българска епархия за среща с местния архиерей. Подобни неофициални визити руската посланичка вероятно прави и в други епархии, чиито митрополити са податливи на политическо влияние по тази линия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpfhf 

Разпространяване на статията: