Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

375В неделя, 18 декември 2022 г., една седмица преди Рождество Христово, ще се проведат изборите за архиепископ на Кипърската църква. Това реши днес Св. Синод, спазвайки изискването на устава изборите да се проведат в срок от четиридесет дни след овакантяването на катедрата.

Митрополитите решиха също така гласуването да се извършва с бюлетина, а не както досега със записване на името на предпочитания кандидат. Бюлетините ще съдържат снимки и имената на достоизбираемите кандидати.

Решенията на синода огласи местоблюстителят – Пафоски митр. Георгий, който каза, че ако възникнат непреодолими трудности, Св. Синод ще се събере отново, за да премести датата на избора. Такива трудности ще зависят от евентуални възражения от страна на архиереите, които ще трябва да бъдат разгледани от Св. Синод, преди да се пристъпи към избор.

Номинации за избора ще се подават до 22 ноември 2022 г.

Избирателните комисии ще се оглавяват от общински служители, а в тях ще участват и представители на кандидатите, които ще наблюдават процеса.

За ръководител на изборния процес е определен Йоан Харилау, директор на Ревизионния отдел към Кипърската архиепископия.

Всички православни християни, постоянно пребиваващи в Кипър, включително и чужденци, които пребивават повече от 12 месеца в страната с разрешение за престой, имат право да гласуват и могат да се регистрират в избирателните списъци с кръщелното си свидетелство.

Избирателният списък на имащите право на глас ще бъде изготвен в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, а след като от него бъдат извадени кипърските турци, арменците и маронитите, той ще бъде публикуван в интернет, за да се даде време за възражения от страна на чужденците и всички останали, които не са включени в него, а имат право на глас. Срокът за подаване на възражения е три дни след публикуването на списъка.

Лицата, които представят кръщелно свидетелство или друг документ (например, брак), доказващ, че са православни християни, ще могат да кандидатстват за вписване в избирателния списък.

Всеки избирател гласува само за 1 кандидат, а при отчитането на резултатите тримата кандидати с най-много гласове образуват тричленката, от която Св. Синод ще избере бъдещия архиепископ.

В деня на избора, 18 декември, е предвидена и панихида за четиридесетия ден от смъртта на архиеп. Хризостом, но тя може да бъде преместена за събота.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dprqu 

Разпространяване на статията: