Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

mocamis xatiНа 13 ноември в катедралния храм на Тбилиси „Света Троица“ и в цяла Грузия беше почетена паметта на стоте хиляди мъченици на Тбилиси, убити през 13 в. Литургията отслужи местоблюстителят митр. Шио (Муджири), когото Грузинският патриарх Илия II назначи за такъв преди няколко години. Този ден се отбелязва като голям празник за цяла Грузия. Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили заяви: „На 13 ноември ще отбележим едно от най-забележителните събития в историята на нашата страна и света – на този ден преди почти осемстотин години сто хиляди грузинци се жертват за защитата на тяхната вяра. Паметта за нашите героични предци векове наред е определяла духовните ценности на нашия народ, укрепвала е нашата вяра и така ще бъде винаги. Поздравявам ви с този велик празник – паметта на сто хиляди грузински мъченици. Бог да пази Грузия“.

35425

През 1226 г. Джелаледин Хорезм шах превзема и опустошава грузинската столица Тбилиси. На десетте хиляди пленени грузински воини предлагат да приемат исляма. След отказа им всички са убити на моста през Мтквари (Кура), известен като „моста на десетте хиляди тифлиски мъченици“. Според грузинските извори Хорезм шах е съборил купола на катедралния храм „Сион“ и е поставил там трон за себе си.

ასი ათასი მოწამეПо негова заповед иконите на Христос и Дева Мария са изнесени от църквата и поставени на моста над Мтквари, за да принудят християните да ги стъпват. Онези, които са отказвали да осквернят иконите и да приемат исляма, са били обезглавявани. Според анонимна грузинска хроника от 14 в. броят на убитите заради вярата е сто хиляди души. Грузинската църква ги възпоменава като сто хиляди мъченици от Тбилиси.

По традиция всяка година на този ден на моста Метехи се провежда молебен, на който се събират стотици хора, а вярващите хвърлят цветни венци в реката.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpra9 

Разпространяване на статията: