Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

Ca11На 6 ноември в Украйна беше убит прот. Михаил Василев, председател на храм „Вмчца Варвара и св. Илия Муромец“ край Москва, който е патриаршески метох към щаба на Ракетните войски със стратегическо предназначение. Сайтът на Московска патриаршия съобщи, че той е починал „при изпълнение на пастирските си задължения“ в Херсонска област в резултат от обстрел от страна на украинските въоръжени сили.

Патр. Кирил изрази съболезнования на „роднините, близките и духовните чеда“ на починалия, когото определи като „смел, решителен и самоотвержен пастир“, известен сред военните като „десантния батюшка“.

Неотдавна, през м. октомври, прот. Михаил Василев привлече общественото внимание в Русия с участието си в телевизионно предаване за телевизия „Спас“, където беше помолен да коментира чувствата на майките, желаещи да спасят синовете си от мобилизация. Тогава о. Михаил Василев заяви, че многодетните майки „не изпитват такава болка и страх“ от раздялата с децата си, както една майка, която ще изпрати на фронта единствения си син: „Ако дамата, изпълнявайки Божията заповед „плодете се и се размножавайте“, беше отхвърлила изкуствените средства за прекъсване на бременността в най-широк спектър, тя очевидно щеше да има не едно, а повече деца. Тогава за нея няма да е толкова болезнено и страшно да се раздели с него, когато бъде мобилизирано“.

След това изявление, което беше разпространено в медиите и предизвика остра реакция, РПЦ заяви, че животът на всяко дете е еднакво ценен за родителя, независимо от броя на децата.

Свещеникът, роден през 1971 г., е завършил държавния университет „М. В. Ломоносов“ и Академията към Генералния щаб на Въоръжените сили. Участвал е в командировки до „горещи точки“ при мироопазващи операции в Косово, Босна, Абхазия, Киргизстан, Северен Кавказ и Сирия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpdrh 

Разпространяване на статията: