Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

Архиепископ ИоаннРуската архиепископия в Западна Европа, ръководена от Дубнински митр. Йоан (Ренето), се обърна към Московския патриарх Кирил заради неговата проповед за свещена война в Украйна, която опрощава греховете на убитите руски войници. Тя беше произнесена в края на септември, за да подкрепи обявената от В. Путин мобилизация.

Руската архиепископия в Западна Европа е втората църковна структура към Московска патриаршия извън Русия, която публично изразява несъгласието си с тези думи на патриарха. Това вече направи Естонският митр. Евгений, макар и не доброволно, а под натиска на правителството и поради възмущението на естонците.

Руската архиепископия в Западна Европа беше създадена през 2019 г., след като Вселенска патриаршия разпусна своята Западноевропейска екзархия на руските енории и поиска енориите по места да преминат на подчинение към съответните предимно гръцки епископи на Вселенска патриаршия. Тогава една част от тях заедно с предстоятеля митр. Йоан (Ренето) преминаха под управлението на Московска патриаршия.

В изявлението на архиепископията се казва:

„На 24 февруари 2022 г. Дубнински митрополит Йоан, викарните епископи Домодедовски Симеон и Реутовски Елисей, както и членовете на Съвета на архиепископията на православните енории с руска традиция в Западна Европа изразиха тревога от драматичната ситуация, създадена от нахлуването и съпътстващите го военни действия, (както и) скръбта си от смъртта и страданията на хората.

Няколко дни по-късно митр. Йоан писа на Негово Светейшество Московския патриарх Кирил, като изрази дълбоката си загриженост за проповедта, в която се говори за „метафизична борба в името на правото да застанеш на страната на светлината, на страната на Божията истина“, и така се оправдава военната интервенция в Украйна. Митр. Йоан призова Негово Светейшество „да направи всичко възможно, за да сложи край на тази ужасна война, която разделя света и сее смърт и разрушение“.

Войната продължава вече осем месеца и през това време много християнски дейци по света се обърнаха към патр. Кирил с молба да ходатайства за мира.

Свидетели сме, че много от нашите общини, чиято единствена цел е да търсят мир в името на Евангелието, са в състояние на объркване и смут. Сред членовете на нашите църкви има много руснаци и украинци, които страдат заедно с всички нас от настоящата ситуация.

По-специално твърдението, че „ако някой остане верен на призванието си и загине при изпълнение на военния си дълг, той със сигурност извършва действие, което е равносилно на жертва,… и тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил“ (проповед от 25 септември 2022 г.), беше прието с голяма болка и неразбиране.

Отново се обръщаме към Негово Светейшество с молба да се изкаже с цялата сила на патриаршеското слово в полза на мирния процес и да призове към него всички ръководители и лица, вземащи решения в Руската федерация.

Митр. Йоан, викарните епископи и членовете на Епархийския съвет, призовавайки всички към непрестанна молитва, особено по време на божествените литургии, умоляват Негово Светейшество да се изкаже за незабавното прекратяване на братоубийствената война, която днес представлява твърде голяма заплаха за целия свят“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpaar 

Разпространяване на статията: