Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

download 2На 12 октомври 2022 г. Талинският и на цяла Естония митрополит Евгений изпрати на министъра на вътрешните работи на страната Лаури Лаанеметс и на министъра на правосъдието Леа Данилсон-Ярг отговор на писмото, получено от Министерството на вътрешните работи на 7 октомври 2022 г. (виж тук).

В отговора си Талинският и на цяла Естония митрополит Евгений заявява, че се разграничава от твърдението на Руския патриарх в неговата проповед от 25 септември т. г. Той заявява, че не е съгласен, „че всички грехове на войниците, убити при изпълнението на военния им дълг, ще бъдат опростени“. Богослови вече коментираха, че писмото вероятно ще даде резултат и ще намали напрежението в отношенията с държавата, но няма да убеди естонското общество, че Естонската православна църква не подкрепя военната идеология на Московска патриаршия.

Ето и целия текст на отговора:

„До министъра на вътрешните работи на Република Естония

Министър на правосъдието на Република Естония

Уважаеми г-н Лаури Ляанеметс

Уважаема г-жо Леа Данилсон-Ярг

В писмо от 07.10.2022 г., адресирано до мен и до Синода на нашата църква, вице-канцлерът на Министерството на вътрешните работи г-н Райво Куйт ме помоли (с предупреждение за започване на процедура по отнемане на разрешението ми за временно пребиваване) да направя публично изявление в медиите до 12.10.2022 г., в което

1) да изразя недвусмислено и ясно дали споделям или не възгледите на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, изразени в проповедта му от 25.09.2022 г., оправдаваща военните действия на Руската федерация в Украйна;

2) да убедя както Министерството на вътрешните работи, така и естонската общественост, че Естонската православна църква – Московска патриаршия не провежда в Естония никакви подстрекателски дейности, които биха могли да бъдат провокирани от проповедта на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, и не разпространява подобна идеология.

В отговор на това обръщение заявявам следното:

1. В своята дейност църквата ни се ръководи от Устава на Естонската православна църква – МП и законите на Република Естония.

Опирайки се на православното учение, Естонската православна църква се противопоставя на войната и подкрепя мира и мирното разрешаване на всички конфликти, което беше потвърдено в изявлението на Синода на Естонската православна църква от 6 октомври т. г. 

В тази връзка бих искал да ви информирам, че не споделям казаното от Негово Светейшество патриарх Кирил в проповедта му от 25 септември 2022 г. за опрощаването на всички грехове на войниците, убити при изпълнение на военния си дълг.

На 19 март тази година се присъединих към изявлението на Естонския съвет на църквите, в което се осъжда войната и се призовава за прекратяване на военните действия. Оттогава позицията ми не се е променила.

2. За да убедя естонското правителство и общественост, че Естонската православна църква – МП не разпространява в Естония идеология, призоваваща към война, трябва да започна със следното:

В обръщението на Синода на Естонската православна църква – МП във връзка с продължаващата война в Украйна ние съборно потвърдихме пред нашето паство и пред народа на Естония, че се молим на Бога за скорошно прекратяване на тази война, както и всички християнски църкви в Естония. Във всички наши храмове по време на всяка литургия се отправят молитви за прекратяване на войната и скорошно възстановяване на мира на украинска земя.

Още от самото начало на военните действия в Украйна призовах моите пасоми да не се поддават на чувства на вражда и омраза, да не се включват в политически дискусии, особено в църковната среда, а да се ангажират с помощ за бежанците, които останаха без дом и средства за препитание. Даренията от 10 000 евро, събрани в нашите църкви, бяха преведени по сметката на MTÜ Eesti Pagulasabi. Енориашите на нашата църква работят в центровете за приемане на бежанци, като помагат за събирането на дрехи, храна и стоки от първа необходимост и, при възможност, помагат и за решаването на проблемите с настаняването. Нашите свещеници са оказвали и продължават да оказват духовна подкрепа на украинските бежанци, които идват в църквите на Естонската православна църква – Московска патриаршия.

Понастоящем в Естония има 38 енории на Естонската православна църква – Московска патриаршия, която обединява по-голямата част от православните вярващи в нашата страна. От март 2022 г. в почти всички наши енории има енориаши от украинските православни бежанци, дошли в Естония. И това може само да потвърди, че в нашите енории няма военна пропаганда и реч на омразата. Подобни действия бързо ще станат известни, тъй като дейността на всяка от нашите енории е открита и прозрачна.

Що се отнася до останалото, надявам се на съдържателен обмен на мнения на срещата в Министерството на вътрешните работи, на която съм поканен на 18.10.2022 г.

С уважение

Митрополит на Талин и цяла Естония Евгений“

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cc4r 

Разпространяване на статията: