Мобилно меню

4.7058823529412 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (17 Votes)

414Литовският митрополит Инокентий е силно обезпокоен от контактите на правителството на Литва с Вселенска патриаршия. В изявление на страницата на епархията той заяви, че правителството контактува без негово знание с Вселенска патриаршия и, защитавайки интересите на малка група засегнати клирици, влиза в конфликт с мнозинството вярващи в епархията:

„Както стана известно, в понеделник, 19 септември, представители на литовските власти се срещнаха с Константинополския патриарх Вартоломей във Фенер (Истанбул). В лаконични съобщения, публикувани на страниците на Константинополската патриаршия и литовското Външно министерство, се казва, че на 19 септември 2022 г. Негово Светейшество патриарх Вартоломей е приел литовска делегация, водена от заместник-министъра на външните работи Мантас Адоменас. По време на срещата, на която присъстваха и съветникът на министър-председателя на Литва Галина Вашченкайте и посланикът на Литва в Турция Ричардас Дегутис, патриархът и представители на литовските държавни власти „обсъдиха служението на Църквата-майка“, ситуацията в Православната църква и в Литва, както и други въпроси от взаимен интерес“.

Според митр. Инокентий „… подобни действия на властите са изключително тревожни, тъй като за пореден път проблемите, свързани с православната общност в страната, се решават зад гърба ѝ и без нейно участие. В същото време обществото не е информирано за действията на властите и техните цели“.

Литовското правителство още през м. май се обърна към Вселенска патриаршия с предложение да създаде свои енории на територията на страната, като така даде възможност на несъгласните с московската църковна политика клирици и вярващи да се черкуват там. Това изостри позицията на Литовския митрополит и скоро след това той лиши от сан петима от най-приближените си до този момент клирици с обвинението, че се стремят към „разкол“.

Православната църква в Литва е със статут на епархия на Московска патриаршия, тя има петдесет енории и тридесет и деветима свещенослужители (общо свещеници и дякони). Подкрепата на Московска патриаршия за войната създаде проблем пред съвестта на някои от клириците и те публично изразиха несъгласието си с проповедите и действията на патр. Кирил. В тази своя реакция те подкрепиха и своя епархийски архиерей, който също осъди инвазията (тук). През м. май Литовският митрополит дори отправи молба към Московска патриаршия да промени статута на Църквата в страната и тя да стане от епархия – самоуправляема, за да отговори на настроенията сред вярващите. Тази молба обаче не беше удовлетворена. Скоро след това атмосферата в епархията се промени рязко и митр. Викентий отстрани всички критични към войната свещеници, които дотогава бяха от най-близкото му обкръжение. Това предизвика смут и разделения в и без това малобройната християнска общност в страната (повече за конфликта – тук).

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cf6c 

Разпространяване на статията: