Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

099 nСръбският патриарх Порфирий дари кръв в енорийския център на катедралния храм „Св. Сава“ в Белград след неделното богослужение на 25 септември. В кръводарителската акция се включиха и неговият викарий Ремeсиански епископ Стефан, както и много християни. Кръводаряване се проведе в още три църкви в сръбската столица.

След края на св. Литургия патр. Порфирий каза, че за християните е важно да прилагат на дело заповедта на Христос за любов един към друг. „В днешното Евангелие чухме какъв е законът, към който Христос ни призовава. Неговата заповед е императивна: Обичай! Затова с цялото си същество, мисъл, дума, дело трябва активно, а не пасивно да се борим за всяка душа, да обичаме истински всеки един човек. Любовта ни към ближния, към другия човек, е резултат от любовта ни към Христос. В степента, в която Му подражаваме, в такава мяра обичаме ближните си и ги разбираме“.

Примерът на предстоятеля на Църквата в Сърбия, както и на епископата е важен за вярващите, защото ги кара да обърнат внимание и към тази форма на благотворителност като проява на християнска грижа към страдащите.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cf6r 

Разпространяване на статията: