Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

309137096 7920002454737142 1655759385438731447 nКиевският митрополит Онуфрий (УПЦ) освети нови антиминси за Киевска епархия, върху които за първи път не присъства името на патр. Кирил. Чинът по освещаването им беше извършен на вечерното богослужение в съборния храм „Успение Богородично“ в Киево-Печерската лавра.

Промяната е част от усилията на УПЦ да стане независима от Московска патриаршия, която благослови нападението срещу Украйна. УПЦ проведе събор, на който обяви  независимост, без да използва думата „автокефалия“, и промени устава си. Това беше и поредната стъпка към демонстрация на откъсване от Москва.

Тези действия се посрещат с неодобрително мълчание в МП, която демонстрира, че ги възприема като временни мерки, наложени от военното положение.

Антиминсът представлява четириъгълна кърпа от коприна или лен, на която е изобразен сваленият от Кръста Иисус Христос – принеслия се в жертва за нас Изкупител. Антиминсът е необходим за отслужването на св. Литургия, като се поставя върху св. Престол, а върху него се поставят св. Дарове. Когато в антиминса е вшита частица от мощи на християнски мъченик, с него може да се извърши св. Евхаристия (Литургия) и извън храма, т. е. извън осветения св. Престол в Олтара.

Освещаването на антиминси се извършва от епархийския епископ периодично, когато се наложи подменянето на стари и износени от употреба антиминси. Осветеният антиминс се подписва от епископа и се предава на свещеника за богослужение в енорията. Това е символ на апостолското приемство и потвърждение на принадлежността на свещеника към каноничната църковна йерархия.

Ето как изглеждаха антиминсите в УПЦ досега. На тях е вписано името на патр. Кирил, следвано от митр. Онуфрий, съответния епархийски архиерей и енорията, на която се предоставя.

67


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cf6k 

Разпространяване на статията: