Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

отец ЕфимийВ боевете в Украйна загина още един руски свещеник, прот. Евтимий Козловцев, придружавал доброволчески отряд от т. нар. оренбургски казаци. От Съюза на казаците съобщават за смъртта му, като пишат: „Свещеник Евтимий живя като воин и умря като воин. Той направи много за възраждането на казачеството в Курганска и Екатеринбургска област, за което е награден с грамоти от губернатора и правителството на Курганска област“. Бил е духовник на т. нар. Оренбургска казашка войска. Имал е съпруга и пет деца. От Московска патриаршия съобщиха, че той е умрял, „изпълнявайки своите пастирски задължения“ сред доброволческа бригада в Украйна. Оттам заявиха също, че РПЦ ще поеме всички разходи за издръжката на семействата на загиналите в „специалната военна операция в Украйна“ свещеници. Подразбира се, че помощ ще получат само тези свещеници на РПЦ, които придружават руските войски в Украйна. Свещениците, които тепърва искат да отидат „в зоната на военната операция“, трябва да се обърнат към Синодалния отдел за взаимодействие с въоръжените сили.

Така наречените казашки войски в Русия са паравоенни общества, някои от които са регистрирани от държавата, а други – не. В тях членуват десетки хиляди души. Тяхното развитие се насърчава от държавата през последните две десетилетия като част от милитаризацията на обществото и възпитаване в идеала на „военния човек“. Участието в тези паравоенни организации е отворено за всички, като младите хора получават там военно-патриотично обучение. Сред тези „войски“ има набрани много доброволци за войната в Украйна. РПЦ също активно насърчава новото „казачество“.

Два дни след обявяването на мобилизация в Русия много свещеници получиха призовки за армията, за да заминат на фронта не като капелани, а като войници. В тази връзка Московска патриаршия разпространи окръжно с указания как да действат епископите, ако техни свещеници получат призовки. В случай че свещеник или редовен студент по богословие е мобилизиран, митрополитите трябва да изпратят заповедта за мобилизация на електронната поща на патрирашията или при спешни ситуации да звънят на посочени телефони, откъдето ще съдействат мобилизираните по възможност да бъдат освободени.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cfuc 

Разпространяване на статията: