Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (28 Votes)

IMG 20220917 WA0021Миналата събота сънародниците ни се събраха на първата за новата богослужебна година света литургия, която отслужи прот. д-р Добромир Димитров. Тя беше посветена на св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София. Всяка възможност за прослава на Бога на роден език в диаспора е истински и дългоочакван празник. Това е изписано на лицата на присъстващите, чете се в лицата на многобройните деца, които изпълват храма и с жажда и любопитство попиват всяка дума на светата литургия. И този път черкуващите се изпълниха православната катедрала „Св. Николай“, любезно предоставена ни за богослужението с благословението на Белгийския митрополит Атинагор, Вселенска патриаршия. В проповедта си след полагащото се евангелско четиво (достъпна на фейсбук страницата на общината тук) о. Добромир обърна внимание на особения благодатен период, през който ни води светата Православна църква – периода на въздигането на светия Кръст.

IMG 20220917 WA0018С паралели между Стария и Новия завет духовникът разясни ролята на Христовия кръст като ключ към Божието царство, като съчетаващ в себе си любовта към ближния (по хоризонтала) и любовта към Бога (по вертикала), като средство за спасение. Мнозина пристъпиха към светите тайни, а след отпуста свещеникът благослови присъстващите ученици и отслужи молебен за началото на новата учебна година. Не забравихме да си спомним молитвено и за напусналия ни преди една година о. Стефан Паликаров — обичания духовен наставник и изповедник на общината. След отслужената панихида споделихме отново болката от преждевременната раздяла и увереността си, че оставаме в Христос със скъпия ни събрат, който вярваме, че продължава да се моли за нас пред Божия престол.

IMG 20220917 WA0004След тържественото многолетствие за всички празнуващи именници и за присъстващите о. Добромир преподаде архипастирското благословение на епархийския ни архиерей митр. Антоний. Църковното настоятелство съобщи, че е излъчило двама представители на църковната община, които да вземат участие в редовния Епархийски събор, който ще се проведе на 1 октомври в Берлин. Бяха представени и обсъдени идеи за нови социални проекти и беше съобщено, че следващото богослужение е насрочено за 29 октомври, отново в православната катедрала във Вайлер-Ла-Тур с о. Добромир.

IMG 20220917 WA0008


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cryp 

Разпространяване на статията: