Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

831Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации публикува на 23 септември обръщение относно псевдореферендумите във временно окупираните територии на Украйна. Всеукраинският съвет на църквите е оглавяван в момента от епископа на Арменската църква в Украйна Маркос Оганесян. В нея членуват всички религиозни общности в страната, включително двете православни църкви под ръководството на митрополитите Онуфрий (Березовски) и Епифаний (Думенко), римокатолиците и униатите, Арменската църква, традиционните протестантски изповедания, мюсюлманите и евреите. Обръщението е подписано от всички членове на съвета. В него се призовават всички държави да не признават резултатите, получени под „дулата на автомати“, а украинските граждани в окупираните територии да не участват в т. нар. „референдуми“. Ето и текста на обръщението:

6c65a„Тези дни руските окупационни власти обявиха провеждането на псевдореферендуми за присъединяване към Руската федерация на временно окупираните територии на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна.

В тази връзка Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации заявява следното:

  1. Суверенитетът на Украйна се разпростира върху цялата ѝ територия. Територията на Украйна в границите на съществуващата, международно призната и конституционно установена граница е цялостна и неприкосновена.
  2. Пълномащабната война, започната от Русия срещу Украйна, цели завземане на част от територията на Украйна и унищожаване на украинската държава, в противоречие с международното право.
  3. Провеждането на псевдореферендуми във временно окупираните територии на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област на Украйна под дула на автомати, в условията на военна окупация, когато липсва лична свобода и зачитане на достойнството на човешкия живот, е подигравка с демокрацията и дискредитиране на легитимните държавни институции, които действат на основата на международното право. Тъй като реално волеизявление или каквото и да било друго гласуване е невъзможно в такава ситуация.
  4. Такива произволни действия на окупатора са незаконен, насилствен опит за анексиране на част от територията на Украйна, както беше направено през 2014 г. по отношение на п-в Крим, произволно нарушение на международните правни норми, както и на договорните задълженията на Руската федерация към Украйна.

62С оглед на това Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации призовава:

  • всички държави по света да не признават псевдореферендумите, провеждани от руската окупационна власт във временно окупираните територии на Украйна;
  • всички граждани на Украйна, живеещи във временно окупираните територии на Украйна, да не участват в псевдореферендуми и да съзнават отговорността си пред Бога, собствената си съвест, пред предишните, настоящи и бъдещи поколения, както и пред украинския народ;
  • властите на Руската федерация да се откажат от престъпния план за анексиране, който нарушава не само човешките закони на съвместното съществуване на народите, но и съответните предписания на християнските, ислямските и еврейските Свещени Писания.

Боже Велики и Единствени, пази нашата Украйна!“.

В същото време в украинските медии през последните дни получи широка гласност агитационният видео-клип на архимандрит от УПЦ (под ръководството на митр. Онуфрий) в Запорожка област, който призовава и „благославя“ на фона на руски плакат християните да гласуват „за присъединяване към Руската федерация“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8crf9 

Разпространяване на статията: