Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (57 Votes)

The Iron Church IstanbulНа 18 септември в българската желязна църква „Св. Стефан“ в Цариград (Истанбул) се проведе тържество във връзка с навършилите се през тази пролет 130 години от полагането на основния камък на храма. Честването на тази кръгла годишнина се подготвяше отдавна, отложи се по различни причини и накрая се проведе миналата неделя. Заради идването на вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова в града край Босфора тържеството придоби по-официален характер. Освен нейните придружители присъстваха министърът на културата в настоящото служебно правителство проф. Велислав Минеков, посланикът на нашата страна в Анкара г-н Ангел Чолаков, генералният консул г-н Васил Вълчев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България г-н Красимир Премянов и др. Нямаше представители на Българската православна църква – Българска патриаршия и не бяха съобщени причини за това отсъствие.

За православните българи от родината и от Турция същината на празника беше св. Литургия, която отслужи в обновения преди няколко години храм архим. Харалампий (Ничев), български клирик допреди години, а после преминал на служение в Цариградската вселенска патриаршия. Него Светейшият патр. Вартоломей назначи да обслужва и българските църкви в града („Св. Стефан“ във Фенер, „Св. Йоан Рилски“ в двора на екзархията в Шишли и гробищната „Св. Димитър“ в съседния квартал „Ферикьой“), след като преди две години ик. Ангел Велков по семейни причини се прибра в София след шестнадесетгодишно служение в Цариград. Заедно с архимандрита служи украински дякон, ръкоположен наскоро във Фенер със знаковото име Епифаний. Така богослужението се извърши само на църковнославянски и български език.

От страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви там според договореност от 1945 г. при вдигането на схизмата, присъстваха Светейшият патриарх Вартоломей и придружаващите го клирици, както и Антидонски архиепископ Нектарий, постоянен представител на Йерусалимската патриаршия в града. Патриархът стоя в мантия на архиерейския трон без да участва пряко в службата, а когато благославяше, казваше на църковнославянски „Мир всем!“.

Песнопенията на литургията с вдъхновение и вещина изпълни световноизвестният български вокален ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният“ с диригент г-н Кристиан К. Попов.

Накрая патр. Вартоломей прочете слово, в което изтъкна повода за това тържество, но не спомена, че по онова време, когато се полага основният камък и се изгражда българският железен храм край Златния рог, Българската православна църква е била отделена от Патриаршията с „достопечалната схизма“. Патриархът подчерта, че православието винаги е зачитало своеобразната култура и езика на покръстените народи, изпрати поздрав на Светейшия Български патриарх Неофит, за чието здраве той постоянно се молел, и спомена, че Българската православна църква е първородната дъщеря на Патриаршията (защото първа е произлязла от нея).

Приветствени думи казаха вицепрезидент Йотова, председателят на управителния съвет на българската православна общност (вакъф по турското законодателство) г-н Васил Лязев и архим. Харалампий.

Заради високите официални гости храмът, включително и дворът му се охраняваха строго от турската полиция, така че богомолци извън нарочно поканените не бяха допуснати да присъстват на това паметно тържество.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cr34 

Разпространяване на статията: