Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

04DST 1924 1 scaled 1Сръбският патриарх Порфирий се срещна в Белград с унгарския премиер Виктор Орбан, който получи от сръбския президент Александър Вучич най-високото държавно отличие – „Орден на република Сърбия“.

В „сърдечен и приятелски разговор“ патр. Порфирий поздрави унгарския премиер за високото държавно признание, като подчерта че „приятелските и братски отношения между двата народа, унгарци и сърби, са от съществено значение за техния прогрес и развитие в културен, социален, религиозен и всякакъв друг смисъл“. Патриархът изрази също така „дълбока благодарност за всичко, което държавата Унгария е направила и прави за Будийската епархия и сръбския народ“.

Неотдавна Сръбският патриарх връчи и църковен орден „Св. Сава“ на Виктор Орбан – по време на посещение в Унгария.

Сръбската патриаршия следва официалната линия на сръбската власт, за която управлението на Орбан е политически образец, доколкото Сърбия настоява да бъде близо до Европейския съюз и свободно да култивира антизападнячество, да „балансира“ между Брюксел и Москва подобно на Будапеща.

Тази двойствена политика пролича много ясно през последния месец със събитията, свързани с провеждането на гей-парад в Белград. Две многохилядни шествия се проведоха „в защита на семейството“ само в рамките на месец, искайки забрана за провеждането на гей-парада, като Сръбската църква активно участва в провеждането и на двете. Правителството на Вучич подкрепи „защитата на семейните ценности“, изпращайки посланието, че Сърбия е консервативна страна, която няма да допусне „зловредно западно влияние“. В същото време Сърбия е единствената страна в Европа, чийто дългогодишен премиер е представител на ЛГБТИ движението. В чужбина това създава на Сърбия, която е кандидатка за членство в ЕС, имидж на страна, приятелски настроена към ЛГБТИ. Вучич забрани няколко пъти гей-парада, което беше отчетено като голям успех на протестните шествия, но в крайна сметка парадът беше разрешен и на 17 септември се проведе при засилени мерки за сигурност.

Премиерът Ана Бърнабич изрази задоволството си, че той е преминал без големи инциденти: „Най-красивият образ на Белград и Сърбия е, че много събития се проведоха като част от Europride и нямаше нито един голям инцидент. За мен това е истинският образ на Белград и Сърбия и се гордея с това. Тази вечер показахме, че сме сериозна държава, която уважава своите институции, но също така и правата на всички граждани“.

Подобна двойственост отличава и отношението на Сръбската църква към хомосексуализма. Тя безпроблемно съчетава  острото публично отхвърляне на гей-парадите и джендър-идеологията, като присъщи на „западните ценности“, с мълчаливото приемане на хомосексуализма в църковните среди, което не се наказва според църковните канони.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cqcu 

Разпространяване на статията: