Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

profile playerМитрополитът на епархията на Додона Хризостом предизвика вълна от реакции в Гърция след неуместно свое участие в интервю за гръцката телевизия „СКАЙ“, посветено на абортите.

В желанието си да отхвърли всяка причина за аборт, митрополитът заяви, че изнасилването предполага участието и следователно съгласието на жената: „Не може една жена да бъде изнасилена, ако не го иска“. И след като е имало зачатие, следователно е било налице и съгласие на жената, иначе сексуалният акт нямало да бъде възможен. Думите му бяха толкова шокиращи за другите участници, че те поискаха да изясни позицията си, но митрополитът отговори също толкова неясно и още повече се обърка.

След предаването последваха стотици възмутени обаждания, че един представител на Църквата може да твърди, че жертвата на изнасилване всъщност е била съгласна да участва в сексуалния акт.

Св. Синод на Гръцката църква реагира гневно и публично се разграничи от думите на митр. Хризостом. В позицията на Св. Синод се казва, че изказванията на митр. Хризостом за психическото и физическото участие на жертвите в престъплението изнасилване са неприемливи, още повече за православен духовник, обидни са за човешката личност и особено за жените и жертвите на изнасилване.

Подчертава се, че митрополитът участва в програмата, представлявайки себе си, а не позициите на Св. Синод. „Неговите изявления по конкретния въпрос за изнасилването, освен всичко останало, грубо онеправдават немалкото инициативи и тихата работа на Църквата на Гърция както на синодно равнище, така и чрез св. митрополии и техните благотворителни институции, които ежедневно и на дело застават на страната на малтретираните жени чрез своите акции за подкрепа и общежития, винаги в сътрудничество със социалните служби и полицейските власти“, се казва в изявлението.

„Официалната позиция и отношение на Църквата в Гърция е да третира жените като равни на мъжете без изключение и да ги защитава от всякакви форми на злоупотреба. Всяко мнение на духовник, независимо от степента му на свещенство, което се отклонява от горепосочените позиции, по никакъв начин не изразява Църквата на Гърция“.

От своя страна митр. Хризостом поднесе публични извинения за изказването си. Той каза, че „по време на предаването мисълта му се е объркала“. „Може би не съм бил ясен, но в никакъв случай не съм искал да кажа, че изнасилването не е осъдителен и травмиращ акт. Нашето православие приема зачатието като уникално радостно събитие за човечеството. Също така уважението към човешкия живот, откъдето и да идва, е неотменимо правило на нашите принципи. Опитах се да направя разлика между зачатието по взаимно съгласие и отвратителния акт на изнасилване, при който не говорим за „зачатие“ в смисъла, в който нашата Църква го разбира, но за съжаление не успях. Искам да се извиня на всички хора, които са се почувствали засегнати от моите изказвания, както и на всички жени и мъже, които са станали жертва на изнасилване“.

Справка: Митрополит Хризостом е роден през 1939 г. на остров Закинт, на 20 г. преди да е завършил средното си образование отива в Синайския манастир "Света Екатерина". Там става монах и е изпратен да ръководи метоха на Синайския манастир на родния си остров. Междувременно довършва средното си образование и завършва богослвие в Атина, учи и право две години. Преместен е за ръководител на Синайския метох в Янина. През 1974 г., когато беше свалена военната хунта в Гърция и с нея се смени архиепископът и значителна част от митрополитите (избраните по време на хунтата), новият архиепископ Серафим го постави за игумен на историческия манастир Пендели в едноименната планина североизточно от столицата. Там остана двадесет години, но като добре образован и деен архиерей той изпълняваше едновременно и много други послушания. През 1976 г. беше ръкоположен за "титуларен" (без епархия) Додонски епископ (древен град и епископия в близост до днешния град Янина), беше говорител на архиепископа, после местоблюстител на опразнената заради скандал Атикийска епархия, докато през 1994 г. беше избран за Закинтски митрополит. Човек с ясни позиции и винаги изказващ мнението си, той 6 години преди да навърши 72 г. заяви, че на тази възраст ще се оттегли от поста, защото не приема правилото за доживотно служение на епархийските архиереи, казвайки: "Ръководителят на всяка митрополия трябва да упражнява правомощията си изправен и здрав, а не болен и в дълбока старост". Каза го и го направи, а синодът му върна старата титла на Додонски митрополит (без епархия). Заради негови необмислени или остри изказвания и друг път му се е налагало да се коригира и да моли за прошка, което видимо всякога е правил искрено.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c6a8 

Разпространяване на статията: