Мобилно меню

4.9122807017544 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (171 Votes)

980 nВселенският патриарх Вартоломей пристигна тази сутрин на летище „Александър Велики“ в Хрисуполи, недалече от Кавала, и след това отпътува с придружаващите го лица за о-в Тасос. Той е на официално посещение в епархиите на Филипи (Кавала) и Марония (Комотини/Гюмюрджина) по покана на техните митрополити, а заедно с него ще бъдат архиепископът на Атина Йероним и Киевският митрополит Епифаний (ПЦУ). Те ще присъстват на честванията на Събора на светците на Тасос от 3 до 6 септември.

На Тасос патр. Вартоломей, архиеп. Йероним и митр. Епифаний бяха посрещнати с тържествен молебен в историческия храм „Успение Богородично“ в с. Панагия и приветствани от епархийския митрополит Стефан и кмета на община Тасос Лефтерис Кирякидис.

6501 nВселенският патриарх подчерта, че присъствието на тримата първойерарси на тържествата изпраща послание за единството на Църквата по един безспорен и категоричен начин. Същото заяви и архиеп. Йероним в своето слово, давайки да се разбере, че за Гръцката църква клирът и вярващите на автокефалната Православна църква на Украйна са пълноправни членове на Православната църква.

От своя страна митр. Епифаний благодари на митрополита на Филипи, Неапол и Тасос с думите: „Официалната Ви покана дойде в ръцете ни в началото на март, в трудни и мрачни дни, когато руският тиранин беше изпратил войските си, за да унищожи страната ни и да завладее Киев. В деня, когато четях поканата Ви, сирените ни напомняха, че трябва да се скрием от руските бомби, без да знаем какво може да се случи в следващия момент, в следващия ден“. Той изрази своята благодарност и към Атинския архиепископ и членовете на Св. Синод на Гръцката църква „за тяхната любов и подкрепа към автокефалната Църква на Украйна“. Митр. Епифаний благодари на Вселенския патриарх за поканата да служат заедно на Тасос, както и за постоянната подкрепа за тяхната църква след предоставянето на автокефалията.

В неделя тримата предстоятели ще отслужат св. Литургия в историческия храм „Успение Богородично“, а през следващите два дни ще участват в тържествата в гр. Кавала.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c6aw 

Разпространяване на статията: