Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

768Президентът на Латвия Егилс Левитс внесе в парламента проектозакон за промяна на статута на Латвийската православна църква, съобщава официалният сайт на латвийското президентство.

Понастоящем Латвийската православна църква има статут на самоуправляваща се църква в рамките на Московска патриаршия. Тя получава този статут през 1990 г., когато Латвия провъзгласява своята държавна независимост. Ръководи се от митр. Александър (Кудряшков).

Президентът Левитс предлага на латвийския парламент да я признае за независима.

Президентът на Латвия заяви, че Латвийската църква де факто е призната за автокефална през 1921 г. от Московския патриарх Тихон. По-късно, когато Латвия е окупирана от СССР, предишните решения на Руската православна църква са отменени и Латвийската църква е включена в РПЦ.

Президентът отбелязва, че е срещнал разбирането и одобрението на партиите в латвийския парламент за предложения от него проектозакон. Православната църква също е била информирана, но официална реакция до този момент няма.

Pareizticīgo katedrāle Rīga„Мога да уверя, че Латвийската православна църква и митр. Александър могат да разчитат на пълната подкрепа от латвийската държава като автокефална църква, призната от закона в бъдеще“, пише президентът.

„Когато законът влезе в сила, всяко влияние или власт на Московския патриарх над нашата православна църква ще бъде премахнато. Отказът от всякакви връзки с Московския патриарх е важен въпрос за нашите православни вярващи, за цялото латвийско общество и за националната сигурност“, заяви латвийският президент.

Президентът на Латвия отбеляза също така, че е обсъдил предложения проектозакон с всички държавни институции, със Съвета за национална сигурност и с парламентарните комисии по национална сигурност и права на човека. Всички те са изразили мнение, че законът трябва да се гласува възможно най-скоро. Президентът поиска от парламента да даде на законопроекта извънреден статут и най-вероятно ще бъде разгледан на 8 септември.

Около 700 хиляди са лутераните в страната, 370 хиляди са православните и 500 хиляди са римокатолици. Православните са около 18% от населението.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8c6yd 

Разпространяване на статията: