Мобилно меню

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

stefan ohr jovan vranНа свое заседание на 30 август Св. Синод на МПЦ-ОА взе решение да се „седне на една маса“ с епископите на Православната Охридска архиепископия и да се обсъди интеграцията на нейните епархии. „Уверявам ви, че това ще стане много скоро“, заяви Преспанско-пелагонийският митрополит Петър от МПЦ.

Православната Охридска архиепископия (ПОА), ръководена от архиеп. Йоан (Вранишковски), беше основана през 2002 г. като канонична църква в Македония под юрисдикцията на Сръбската патриаршия, след като дотогавашният Велешки митрополит Йоан се отцепи от МПЦ и премина в СПЦ. Но след разрешаването на македонския църковен проблем остана открит въпросът със статута на четиримата епископи на тази църковна структура.

„Сръбската църква създаде Православната Охридска архиепископия на наша територия, но сега самата Сръбска църква ни предостави автокефалия“, каза митр. Петър. „Единственият въпрос сега е как епископите на ПОА ще бъдат интегрирани в нашата църква. Ясно е, че интеграцията трябва да се осъществи със съгласието им“.

Според него са възможни няколко варианта. Един от тях е митр. Йоан (Вранишковски) да подаде оставка и да оглави някой от синодните отдели на МПЦ-ОА. Още двама от четиримата йерарси биха могли да станат викарни епископи, а един от тях да оглави сръбското подворие в Северна Македония.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cuy3 

Разпространяване на статията: