Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (139 Votes)

πισιδίαςТакъв беше пълният с дни живот на починалия в петък, 10 юни 2022 г., Писидийски митрополит Сотирий (Трамбас) от Цариградска патриаршия. Той си отиде от този свят на деветдесет и три години в основания от него манастир „Св. Преображение“ в Корея.

Роден е в гр. Арта, Западна Гърция, през 1929 г., завършва Богословския факултет на Атинския университет през 1951 г. Ръкоположен е за дякон през 1956 г. и служи като епархийски проповедник на о-в Лесбос. През 1960 г. е ръкоположен за йеромонах и получава архимандритско отличие. От 1965 до 1968 г. служи като войскови свещеник, а когато с идването на власт на военната хунта в Гърция е избран за Атински архиепископ Йероним (Първи), той назначава архим. Сотирий за свой протосингел. Съответно след свалянето на хунтата от власт през ноември 1973 г. е освободен архиепископът, а с него и протосингелът му. Архим. Сотирий служи две години като председател на енорийски храм в Атина, а през ноември 1975 г. заминава за Южна Корея, за да служи в гръцката църква „Св. Николай“ в Сеул, изпълнява и длъжността архиерейски наместник за Далечния изток на Новозеландския митрополит (по това време такова е било разделението на юрисдикциите на Цариградска патриаршия).

С присъщото си усърдие и благодарение на добрия си пастирски опит архим. Сотирий реорганизира православната мисия в Южна Корея (започнала от годините на Корейската война, когато там се бие и гръцки военен контингент), укрепва се общността на православните християни, към които са привлечени и хиляди корейци. Постепенно се разширява православната мисионерска дейност и в други части на страната. Създава духовна семинария „Св. Николай“ в Сеул и през 1982 г. патриаршията го назначава и за директор. През 1986 г. вече е председател на основаната Православна източна мисия, която действа извън Корея, в други страни от Югоизточна Азия – Хонконг, Филипините, Сингапур, Индонезия, Индия.

През 1993 г. е ръкоположен за викарен епископ на Новозеландския митрополит с титлата Зилоски. А през 1995 г. става ръководител на новосъздадената Корейска екзархия на патриаршията. За двадесет и пет годишната си служба в Корея е обявен за почетен гражданин на Сеул през 1999 г. През тези години той създава седем нови енории и два манастира в Корея, обучава и ръкополага местни православни свещеници, организира превода на богослужебните текстове на корейски език, в които взима най-дейно участие. По това време към него се присъединява като протосингел ученият и с опит от църковно служение в САЩ архим. Амвросий (Зографос).

На 20 април 2004 г. е избран от патриаршията за митрополит на новоучредената Корейска митрополия. Но вече е на седемдесет и пет години и скоро си подава оставката, за да поеме делото викарият му, Зилоски епископ Амвросий (Зографос).

На 27 май 2008 г. Св. Синод на патриаршията избира митр. Сотирий за ръководител на Писидийската епархия в централната южна част на Мала Азия (Турция). Същевременно за Корейски митрополит е издигнат викарият еп. Амвросий.

С неуморните усилия и жертви на митр. Сотирий във всички храмове се извършват редовни богослужения на корейски, като за всяка енория той се грижи да се изградят прилежащи сгради: мисионерски център, дом за свещеника, детска градина и пр.

2022 06 11 09 18 01Той непрекъснато обикаля страната, за да помага на църковната мисия с различни дейности, не само не взима т. нар. отчисления от енориите, но много често дава лични средства, за да подкрепя енориите и свещениците. Използва идванията си в Гърция, за да събира помощи за епархията. Неговата работа се подкрепя и от свещеници от родината му, които охотно се съгласяват служат на Църквата в Корея край любимия и неуморен светител-мисионер.

След двадесет години служба в Гръцката църква и тридесет и три години служба на Църквата в Корея, блаженопочиналият митр. Сотирий не се оттегля „на покой“, а започва да организира в епархия новозаселилите се православни християни в Южна Турция, идващи от Русия, Украйна, Молдова, Грузия и пр. Приема свещеници от техните страни, търси и от Гърция. Лично обикаля подобно на св. апостол Павел малоазийските селища и настойчиво търси разрешение от турските власти да служи в полуразрушени или попаднали в частни ръце православни храмове в района на епархията си. Но здравето му е вече разклатено и след ръкополагането на негов викарен епископ за Писидийска епархия получава съгласие на църковното началство да пребивава за постоянно в любимия си корейски Преображенски манастир в Капьонг, където и почина. Там ще бъде погребано многострадалното му тяло. От небето дядо Сотирий ще се радва на освещаването на новия православен център с храм „Св. апостол Павел“ в гр. Манавгат, което е планирано за 22 юли т. г., но Божия воля била той да не го дочака.

Защото премина при нашия Господ Иисус Христос, Който е „Страната на живите“. Молим се Той да го настани в селенията на праведните!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f4yq 

Разпространяване на статията: