Мобилно меню

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

vesti 0512От кабинета на предстоятеля на МПЦ Охридски архиеп. Стефан публикуваха изявление относно характера на документа, получен в Белград във връзка с тяхната автокефалия. В официалното съобщение се казва:

„Благодарим на милостивия Бог, както и на сестринската Сръбска православна църква (СПЦ) за снизходителността и проявената любов към помирение, както и за своевременното и бързо разрешаване на взаимоотношенията и административните аспекти, което беше зададено като насока от страна на Великата Христова църква в Константинопол и с акта за връщане в каноническото единство на Охридската архиепископия и всички последващи усилия досега. Този процес между двете църкви приключи вчера в Белград като общо решение с издаването на официален документ, като вид препоръка, с която нашата света Църква се представя като готова и достойна за автокефалия.

Уведомяваме, че в следващия период, по време на нашето официално посещение във Фенер за Петдесетница, което очакваме с нетърпение и когато ще бъде официализирано нашето приемане в православното литургическо и канонично единство, Вселенската патриаршия ще бъде информирана за решението на СПЦ да затвори всички административни въпроси между двете църкви.

Изразяваме нашата пълна църковна надежда, че в бъдеще, т. е. когато ще бъде решено, финализирането на нашия църковен въпрос ще започне с издаването на всеобщо признат томос от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх г-н г-н Вартоломей в съответствие с неговите правни и исторически задължения“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fdhu 

Разпространяване на статията: