Мобилно меню

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

gramma dis 10На своето редовно заседание днес постоянният Св. Синод на Гръцката православна църква се запозна със събитията, свързани с приемането в канонично общение на Православната църква в Северна Македония и излезе със следното изявление:

„Св. Синод беше информиран за писмото на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей относно решенията на Светия и Свещен Синод на Вселенската патриаршия за излекуване на схизмата, съществуваща от 1967 г., и за възстановяване на църковното общение с църковната единица в съседната държава със столица Скопие, ръководена от Негово Високопреосвещенство архиепископ Стефан.

Също така беше информиран и за писмото на Негово Блаженство Сръбския патриарх Порфирий, чрез което бяха оповестени решенията на йерархията на Сръбската православна църква по този въпрос.

В тази връзка Св. Синод заявява принципното си задоволство от писмото на Вселенския патриарх Вартоломей. Той смята, че то дава „успокоение“ на свещения клир и на благочестивия гръцки народ, тъй като отговаря на очакванията както за наименованието на църковната единица на съседната държава, без да се използва многоценното име „Македония“ като съставна или производна част, така и за определянето на нейните граници само в границите на държавата.

Св. Синод с особена чувствителност към този въпрос реши да го отнесе до синодните комисии: а) по догматичните и правно-канонични въпроси и б) по междуправославни и междухристиянски отношения, за да проучат задълбочено въпроса и да препоръчат на Св. Синод как да постъпва по-нататък.

Освен това и по повод на гореспоменатото писмо на Сръбската патриаршия Св. Синод изразява своите сериозни възражения и резерви: а) относно употребата на наименованието „Македонска православна църква“, дадено от Сръбската църква на Охридската църква; б) относно споменаването на „диаспора“ на Охридската църква; и в) относно всяко предоставяне на автокефалия от страна на Сръбската патриаршия, тъй като единственият компетентен орган за предоставяне на автокефалия е Вселенската патриаршия.

Накрая Св. Синод изразява надежда, че йерархията на Свещената Охридска архиепископия под ръководството на Негово Високопреосвещенство архиепископ Стефан ще използва конструктивно възвръщането си в църковното общение и премахването на схизмата, като избягва предишните етнофилетистки претенции, които са осъдени като ерес от Светия и велик събор от 1872 г. в Константинопол“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fdyx 

Разпространяване на статията: